Српски Јерусалим
НА ГАЗИМЕСТАНУ 28. ЈУНА

Велики број верника са Косова, из Србије, али и земаља региона присуствовао је традиционалном парастосу на Видовдан 28. jуна на Газиместану који су служили епископ рашко-призренски Теодосије, епископ црногорско-приморски Јоаникије, епископ херцеговачки Димитрије, будимљанско-никшићки Методије, као и викарни епископ Иларион.

Епископ црногорско-приморски Јоаникије почео је своју беседу речима:  „Косово и Метохија иако су распети имају силу васкрсења, ово је наша света земља, наш Јерусалим”. Он је нагласио да су српски јунаци који су гинули за веру и слободу дописивали најважнији споразум који је постигнут 1389. године. “Када кажу имамо овај или онај споразум, колико их је већ било… Али најважнији споразум постигнут је 1389. године и потписао га је свети кнез Лазар и Милош Обилић и старина Југ Богдан и његових девет синова и остли српски витезови, а за њима су га потписивали и дописивали сви јунаци који су гинулии за веру и слободу и за наше светиње. Треба нам много памети и мудрости”, поручио је владика Јоаникије и додао да је одушевљен младим покољењем које Бог сабира у српске светиње.

За разлику од прошле године када на Газиместану није био организован парастос, ове године присуствовао је велики број верника, а највише из Црне Горе.

На Газиместану је било приметно појачано присуство припадника косовске полиције, који су вршили претрес на улазу. Догађају су присуствовцали и припадници Кфора и Еулекса.

Владика рашко-призренски Теодосије поручио је у манастиру Грачаница,  након свечане литургије поводом Видовдана, да овим сабирањем православни верници “полажу животни испит” и да “ништа написмено” не може бити јаче од вере и да се Срби никада неће одрећи својих светиња и Косова.

“Овим сабирањем показујемо да су наше светиње – живе светиње и наше свето Косово и Метохија да нама припадају. Никаква декларација, резолуција, ништа написмено не може бити јаче од овога што је данас овде присутно у порти манастира Грачаница. Света литургија и ми сабрани у њој, тело Христово. Тиме показујемо да ове светиње нама припадају и да се нећемо одрећи ни наших светиња, али ни нашег Космета”, казао је Теодосије.

Честитајући верницима празник, Видовдан, владика Теодосије је рекао да је то и верски, али и државни празник, а да се сабирањем народа у манастиру Грачаница, у цркви-задужбини краља Милутина “полаже животни испит”.

Он је додао да су власти у Приштини поново забраниле патријарху српском Порфирију улазак на Косово.

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању