Улица позната по тракма и филмовима
НА КРОВОВИМА АЛПА

Ветар заиста непрекидно дува на Росфелд-панорама улици, на којој су снимана ова два филма, као и десетине других,углавном немачке продукције. Разлог је једноставан: улица се налази на 1.570 метара надморске висине и највиша је панорама-улица у Немачкој. Њена посебност је невероватан хоризонт који се одмотава пред посетиоцем. Не постоји слична кота у Баварској, која пружа тако далекосежан и свеобухватан поглед у даљину, како на Аустрију, тако и на Немачку.

Росфелд-панорама улица се налази на самој граници са Аустријом, високо у Баварским Алпима, и чак улази у Аустрију у дужини од киолметар и по. Мотор аутобуса брекће док се успиње на врх, Хененкопфл, носећи планинаре и туристе. Многи, по погледу кроз прозор, отварају пљоскице да би се напојили храброшћу. Можда је то и разлог што се, одмах до излазне станице, налази киоск са пићем – кафом, и жестином.  Испред киоска је увек гужва.

Овај врх је уједно и најпосећенији део 16 километара дуге улице, јер пружа невероватан и јединствен поглед: на истоку се поглед суновраћује у 1000 метара дубоку долину, у којој се беласа Салзбург са реком Салзах. На западу се простире згужвана географија око 2.700 метара високих Баварских Алпа. Улица се надовезује на стеновити и сиви Хоер Гол (2.522 мнв), ка коме многи хрле. Разлог: на једном од врхова ове планине је изграђено Хитлерово Орлово гнездо. Са Панорама улице се ова Хитлерова резиденција види голим оком, сасвим јасно, близу је, и до ње се може доћи планинарским стазицама. Хитлер је у њој боравио само када је морао – за разлику од Еве Браун, он је имао страх од висине.

Хитлер је био заљубљен у овај део Баварске. Берхтесгаден, поред ког се Росфелд-панорама улица налази, био је незванично седиште Трећег Рајха, одмах после Берлина. Изградња Орловог гнезда и Панорама улице су биле део исте мегаломанске идеологије: доказати како нацисти могу са лакоћом овладати немогућим – па чак и дивљим, неукротивим каприцима природе, као што су Баварски Алпи. А камоли народима и државама!

Изградња Росфелд-Панораме је почела 1938. године, истовремено са комплексним подизањем Орловог гнезда. Терен је био неприступачан,  а променљиве временске прилике на Алпима су захтевале рад по сунцу, снегу, киши и олујама. Минирало се, асфалтирало, пењало и спуштало. Хитлерова резиденција беше завршена у рекордном року, са пет несрећно настрадалих радника. Панорама улица је грађена фазно, и до краја рата је завршено 15 од укупно 16 километара. Преостали километар је изграђен тек 1955. пошто је послератна Немачка имала много важнијих девастираних путева да опорави, од Панорама улице.

Али, једном када је изграђена, букнула је догађајима. Осим снимања филмова, Росфелд-Панорама се користила и за мото и ауто-трке! Истина, трке су се одвијале на њој још током двадесетих година прошлог века, док је Росфелд имао само земљане и туцане стазице. О дуелу између Ханса Штука и Рудолфа Караћиоле из 1928. године се дуго причало. Само шест година након и званичног завршетка улице (1961), њена се траса припаја Европском шампионату планинских трка. Било је то време спортских кола, храбрих возача, и лепих жена које су се тискале око њих. Опасне серпентине, поглед који оставља без даха, славна имена из света мото и ауто-трка. Још се памти тренинг на Росфелд-Панорами, током којег је 1968. за воланом Поршеа 910 Бергспидера изгубио живот 35-годишњи италијански возач Лудовико Скарфиоти.

 

 

Текст и слике Зорка Милошевић