Бринемо ли о задужбинама Стефана Немање
НА ОБАЛАМА РЕКЕ ТОПЛИЦЕ

Шлепер новопазарских регистарских таблица, заузео цео простор поред древне грађевине. Возач спава у кабини. То није паркинг, није место уређено за намернике који желе да посете ово здање подигнуто у шестом веку после Христа. То је једно од места у близини административног прелаза Мрдаре где се обављају претовари. На различите начине стиже роба на Космет. Јавна је тајна да неки камиони лакше и брже пролазе. У зависности од тога шта  возе и одакле стижу.

Но, то је нека друга прича. Тешко је поверовати да успавани возач зна каквом је историјским драгуљу својим шлепером блокирао прилаз.

Јануарски сунчан дан. На уздигнутој десној обали реке Косанице камен исклесан пре око петнаест векова одолева зубу времена. Одолева и захваљујући заштитарима који су својевремено посао урадили квалитетно и стручно. Са западног зида виде се у долини зелене воде реке. Овде се Косаница улица у Топлицу. Некада је то било велико здање, види се по остацима. Стручњаци су ту 1948. године откопали и заштитили касноантичку грађевину. Није тешко замислити како је игледала кад само део што је остао од светиње данас изазива дивљење.

Према ономе што је остало и што се налази на површини, није археолозима било тешко да закључе да је ово била базилика, молитвени храм из касноантичког или рановизантијског периода. И данас се јасно разазнаје нартекс, наос, апсида… Због конфигурације терена улаз се, уместо на истоку налазио на северу. У источном делу јужног брода налази се добро очуван гроб. Озидан и празан. Будући да је унутар светиње, свакако је био намењен неком важном, можда и ктитору.

А недалеко од ове базилике, преко пута што ка Приштини води, налази се брдо на којем су остаци утврђења. Цело узвишење, као и остатке утврде на њему, народ једноставно назива Марина кула.

Треба се мало помучити да се стигне горе. Али вреди. Одозго пуца поглед на Куршумлију и околину. Види се део тока реке Топлице у коју се у Куршумлији  улива Бањска река, нешто ниже Косаница, а види се и како вијуга пут уз Топлицу. Виде се и две задужбине великог жупана Стефана Немање. Два драгуља не само топличког краја, већ целе Србије. Подигао их је у време када је био локални владар Топлице, са седиштем у Куршумлији. И то су његове прве задужбине.

 

Текст и фотографије Огњан Радуловић