И КУБА ИМА ВАКЦИНУ
На сцену ступа „суверен 2“

Куба је на прагу изванредног научног достигнућа: масовне производње вакцине против ковида-19 коју су направили њени научници. Како је објавио Институт „Финлеј“, „суверен 2“, једна од четири вакцине које су развили кубански научници, ушла је у завршну фазу испитивања. Ако све прође како треба, а велика је вероватноћа да хоће, Куба би могла да вакцинише целокупно своје становништво, 11,2 милиона, до краја године, и још да почне и извоз.

Ако се вакцина покаже безбедном и ефикасном, донела би кубанској Влади значајну политичку победу, а економији, која је у тешкој кризи, снажан замајац. За земљу која деценијама промовише свој јединствен здравствени систем као добробит социјализма, вакцина такође нуди јединствену прилику за подизање националног поноса. Уосталом, вакцина се не зове случајно „суверен“.

Куба већ планира неодољиви коктел за привлачење туриста који се састоји од сунца, песка и „суверена 2“. Висенте Верез, један од научника који је водио тим за развој вакцине, каже да би ово карипско острво могло да понуди вакцинацију свим странцима који на њега дођу.

Кубански научници тврде да ће влада вероватно неке дозе вакцине донирати сиромашним пријатељским земљама, у складу са својом дугогодишњом праксом јачања међународних веза донирањем лекова и слањем лекара за решавање криза јавног здравља у другим државама.

Куба је почела да „убризгава“ новац у биотехнологију осамдесетих година прошлог века, као део напора Фидела Кастра да нацију учини самосталном, јер је ембарго САД отежавао набавку лекова произведених у иностранству. Улагање у јавно здравље довело је до отварања десетина медицинских истраживачких институција, као и вишка лекара, које Куба и данас шаље у медицинске мисије. У 2019. „изнајмљивање“ лекара, медицинских сестара и техничара, донело је Куби 5,4 милијарди долара, двоструко више него туризам, главни покретач економије.

Биотехнолошки сектор је такође добро развијен. Куба прави осам од 12 вакцина које се дају деци, и извози вакцине у више од четрдесет земаља. Кубански научници су такође развили иновативне начине лечења, укључујући и вакцину против рака плућа, која је на „посматрању“ у „Розвел парку“, центру за заштиту од рака, у Њујорку.

– Понекад људи мисле, јер је реч о Куби, да они тамо праве лекове у својим гаражама и дају их људима, а то није истина – каже Санденс Џонсон, председник  „Розвел парка“. – Они примењују високе стандарде у производњи лекова као и свака друга земља.

У трећој фази вакцина „суверен 2“ ће бити тестирана на око 150.000 људи на Куби и у Ирану који су показали интересовање да је купе. Мексико је такође у преговорима за учешће у трећој фази тестирања. Прва тестирања већ су почела у Хавани, а обухватиће 44.000 добровољаца, старости од 19 до 80 година. Добровољци ће бити подељени у три групе: једни ће примити две дозе вакцине, други две дозе и додатно појачивач имунолошког система, а трећи плацебо.  Трећа фаза испитивања завршиће се три месеца након убризгавања треће дозе, али, ако резултати буду охрабрујући, како кажу кубански званичници, вакцина може бити у употреби већ крајем априла.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању