Марија Сеочанац (24) из Новог Села
НАЈБОЉИ ОРАЧ У СРБИЈИ

Ново Село код Врњачке Бање је перспективно село. Са више од пет хиљада мештана највеће је у Рашком округу, с развијеном пољопривредом и привредом и добрим везама са градовима попут Краљева, Крушевца, Чачка, Ужица, Ниша… Кажу мештани да им је све  на дохват руке, па их нарочито и не привлаче „светла велеграда“.

Село има нову основну школу, Дом културе, фудбалски клуб, вредне и добростојеће домаћине… И – најбољег орача у држави. Није реч, како би се очекивало, о стаситом момку, или земљораднику у зрелим годинама, већ о двадестчетворогодишњој девојци, Марији Сеочанац, која приводи крају студије биохемијског инжењерства и биотехнологије на Технолошко-металуршком факултету у Београду.

Од деде, бабе, оца и брата Марија је од раног детињства упијала све што је везано за њиву и обраду земље. На трактор су је ставили, а да ни слова још није добро савладала. Старији убаце у прву брзину, она полако вози, а они на приколицу убацују сено. После је дошло и орање, где је деда био главни инструктор. Уз трактор, девојчица је возила и мотор.

Прво такмичарско искуство у орању стекла је, по наговору деде, на сеоском надметању „Прва бразда“ које се прошлог викенда у Новом Селу одржало по једанаести пут. Победила је једном, други, трећи пут… Ваљало је ићи даље. Тако је 2021. године „пала“ и „Србобранска бразда“, регионално такмичење у орању у којем је Марија у најтежој и најјачој Ц категорији, на великом, позајмљеном трактору каквом се оре на војвођанским равницама, „потукла“ педесетак колега-орача. Победа је значила и да је Марија најбољи орач у Србији.

– Не сматрам себе стручњаком. Свако се учи док је жив – била је скромна победница. – Кад се такмичиш и уопште кад ореш, најважнија је прва бразда, њом хваташ правац и дубину свих осталих.

Нису сви медији о тој победи брујали на сав глас, али десило се да, сада када је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде одлучило да финансира поновно учлањење Србије у Светску орачку асоцијацију, финасира и трошкове путовања Марије Сеочанац у Летонију где ће од 7. до 15. октобра бити организовано Светско такмичење у орању. План је да Марија представља нашу земљу у ревијалном делу.

– Марија је понос не само своје породице, већ и наше земље и прави је пример младе девојке која је успела да победи мушке колеге у овако захтевној и специфичној дисциплини – рекла је Јелена Танасковић министрака пољопривреде, шумарства и водопривреде која је .угостила Марију Сеочанац у Министарству. – Њеним учешћем на манифестацији у Летонији, наша земља постаће поново члан Светске орачке асоцијације чиме отварамо пут многим другим младим орачима да се такмиче на овој и сличним манифестацијама.

М.С.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању