Новосађани победили на ЕУРОБОТ 2022
НАЈБОЉИ У РОБОТИЦИ

 

Такмичење је ове године одржано у граду Ла Рош сур Јон где се окупило око сто тимова из Француске и 21 тим из још једанаест других земаља. Победничку екипу чине студенти Факултета техничких наука у Новом Саду са друге и пете године мехатронике: Алекса Стевановић, Александар Кичић, Славен Петковић, Срђан Апостоловић, Андрија Миросављев, Александар Лалић, Милош Џудовић, Теодор Марић, Стефанос Лалић, Саша Вукадиновић и Стефан Мирковић.

Ове године роботи су имали задатак да на терену решавају неколико задатака са два робота по тиму, међу којима су скупљање и сортирање узорака руде, замена статуе, ископавање руде и показивање прецизног кретања по терену. У року од сто секунди, колико траје меч, студенти морају да освоје што више бодова. Сви роботи су потпуно аутономни, опремљени са мини рачунарима, сензорима, актуаторима и механизмима које су студенти сами пројектовали и израдили.

Припреме за ЕУРОБОТ такмичење крећу још у септембру, и тимови напорно раде дуже од шест месеци на реализацији. Висок пласман који наши тимови остварују последњих година резултат је континуираног и посвећеног рада генерација студената и тима професора и асистената. Професор Мирко Раковић са Катедре за мехатронику, роботику и аутоматизацију истиче да је ово 20. пут да студенти ФТН-а учествују на ЕУРОБОТ-у где сваке године имају запажен успех, заузимајући више пута друго, треће и четврто место, а 2019. године тим са овог факултета такође је освојио злато. Ово такмичење први пут је организовано 1994. године у Француској, а пре две деценије добило је међународни статус и представља једно од највећих светских студентских надметања у области роботике.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању