МОЗАИК: ДАРДАНЕЛИ
Најдужи висећи мост на свету

Осамнаест месеци пре рока, Турска је у присуству председника Реџепа Таипа Ердогана 18. марта свечано отворила најдужи висећи мост на свету, изграђен изнад мореуза Дарданели, природне границе између Европе и Азије.

Мост „Џанакале 1915“ је дуг 4.068 метара и има најдужи распон на свету, који се између два главна пилона, висока 318 метара, протеже до чак 2.023 метра.

Карактеристике моста су уједно и симболи турске историје. Тако висина пилона указује на „18. дан трећег месеца“. Изнад пилона налазе се четири споменика, сваки тежак 75 тона, који симболизују огромне топовске кугле које је турски војник носио на леђима током битке код Галипоља. Дужина распона се односи на 2023. годину када ће се обележавати стогодишњица оснивања Републике Турске.

То је, такође, први мост који премошћује морски пролаз који спаја Егејско и Мраморно море. Њиме се из једног на други континент може стићи за само шест минута. Када је овај текст одлазио у штампу мостарина, односно цена преласка по врсти возила, још није саопштена.

Сам назив моста одаје почаст бици код Галипоља, из Првог светског рата, коју Турци зову Џанакале, према месту где се одвијала и у којој је турска војска 18. марта, пре 107 година, поразила оружане снаге сила Антанте, углавном из тадашњег Британског царства. Тај дан се у Турској обележава и као Дан мученика.

Овај мегапројекат, вредан две и по милијарде евра, реализовао је конзорцијум турских и јужнокорејских компанија који је победио на тендеру 2017. године. Интересантно је како су прикупљена средства за градњу моста. Са 25 финансијских институција из десет земаља, истог дана, 26. марта 2018. године, потписани су уговори којима је обезбеђен зајам у укупном износу од 2.265 милијарди евра са грејс периодом од пет година и роком отплате од 15 година. Деветнаест страних банака и финансијских институција дале су 70 одсто кредита, а 30 одсто дале су турске банке.

Пуних пет година пет хиљада радника је даноноћно градило мост. То што је знатно раније завршен, како кажу турски званичници, донело је држави уштеду од 411 милиона евра.

После моста „Мученици 15. јул“,  „Фатих султан Мехмет“, „Јавуз султан Селим“, железничког тунела „Мармарај“ и Евроазијског тунела, „Џанакале 1915“ је четврти мост у Турској и шести прелаз у овој земљи који повезује Азију и Европу.

Поред великог социо-економског утицаја на развој државе, пре свега туризма, индустрије и пољопривреде, који су му стручњаци већ одавно прорекли, мост и његова пратећа инфраструктура ће, не само Истанбул, већ и целу Турску ставити на раскрсницу модерног Пута свиле који се протеже од Кине до Енглеске.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању