ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ
Најмодернија роботска шака

Компаније „HTEC Group” и „Сигмоид” успешно су реализовале пројекат развоја најмодерније роботске шаке са сензорима додира, у сарадњи са Факултетом техничких наука из Новог Сада и Електронским факултетом у Нишу. Пројекат је финансирао Фонд за иновациону делатност Србије кроз програм сарадње науке и привреде.

Како је саопштено из компанија које су реализовале овај пројекат, роботска шака је дизајнирана тако да има исту покретљивост и флексибилност као људска, са софистицираним карактеристикама хватања. Намењена је за употребу у аутоматизованим складиштима и индустријској производњи, као и за широк спектар примена код репетитивних и по људски живот опасних радњи.

Идеја за овај пројекат потекла је од професора Мирка Раковића, ванредног професора роботике на ФТН-у, и сувласника компаније „Сигмоид”, искусног истраживача и стручњака у области роботике, Оно што, како кажу, ову роботску шаку разликује од сличних производа на тржишту, јесте њена осетљивост, прилагодљивост и поузданост у хватању и руковању објектима најразличитијих облика, величина и тежина – од нечега тако крхког као што је јаје, до гломазних и тврдих објеката тежине и до седам килограма – без испадања, ломљења или гњечења.

Потреба за таквим производом на светском тржишту је огромна, посебно у великим складиштима где компаније попут „Амазона” већ дуго трагају за технологијом која ће аутоматизовати процес сортирања и паковања производа, а нарочито осетљивих производа као што су воће и поврће.

 

Припремила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању