НАЈПЛАЋЕНИЈИ ФУДБАЛЕРИ ОВЕ СЕЗОНЕ

За њих нема кризе

Десет европских звезда ће ове сезоне инкасирати 570 милиона долара у платама, бонусима и другим принадлежностима. На трону је Меси, следе Роналдо и Нејмар, па Мбапе који има само двадесет једну годину

ПИШЕ М. СТАМАТОВИЋ

Иако овог лета није успео да оде из Барселоне, Лионел Меси (33) још увек има милијарду разлога да буде срећан. Аргентинац је на врху овогодишње Форбсове листе најбогатијих фудбалера и тек други играч, после Кристијана Роналда, у историји који је током каријере достигао зараду од милијарду долара, без плаћања пореза.

Меси и Роналдо су још једном на врху Форбсове листе најплаћенијих играча, пошто је Меси разрешио једнонедељну драму око уговора са Барселоном и са 126 милиона долара годишње у џепу, збацио „Јувентусову“ звезду Роланда са трона, јер ће овај у 2020. зарадити „само“ 117 милиона долара.

Али љубитељи фудбала имају нову фасцинацију. Зове се Килијан Мбапе, има 21 годину и нападач је у „Пари Сен Жермену“ (ПСЖ). И, да, зарадиће 48 милиона долара, што га баца на четврту позицију.

Све популарнији нападач клуба из Париза и француске репрезентације, за пет година професионалне каријере дао је 103 гола. Са 19 година, после легендарног Пелеа, који је то учино са својих седамнаест 1958. године, Мбапе је постао најмлађи играч који је постигао гол на Светском првенству, што је наравно допринело да француска репрезентација постане други пут првак света. Испред је двојице светских лидера у најпопуларнијој игри на свету када су они били у његовим годинама и играли у француској Првој лиги: већ је дао дванаест голова више од Месија када је овај имао 21. годину, а чак 76 више од Роналда. И зарађује више него што су они када су имали двадесет једну. Дечко из Бондија, сиромашног париског предграђа, постао је најплаћенији тинејџер у спорту када је „ПСЖ“ 2017. за њега „Монаку“ исплатио 215 милиона долара и са Мбапом потписао уговор који ће му ове сезоне донети плату од 28 милиона долара. „Најк“ и швајцарски произвођач луксузних сатова „Хублот“ узели су га за промотера својих брендова, а ЕА Спортс (бренд компаније „Електроникс Артс“ који креира и развија спортске видео-игре са лиценцом светског и европског првенства у фудбалу) избацила је Мбапа као своје ударно лице за ФИФА 21, једног од најмлађих спортиста који су икада украсили насловницу тог бренда.

На Форбсовој листи га је још једном претекао саиграч Бразилац Нејмар да Силва Сантос Жунио (28) са зарадом од 96 милиона долара, али места ће вероватно заменити, када Мбапу буде потписивао нови уговор, 2022, пошто му садашњи са „ПСЖ“ истекне.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању