NAJPLAĆENIJI FUDBALERI OVE SEZONE

Za njih nema krize

Deset evropskih zvezda će ove sezone inkasirati 570 miliona dolara u platama, bonusima i drugim prinadležnostima. Na tronu je Mesi, slede Ronaldo i Nejmar, pa Mbape koji ima samo dvadeset jednu godinu

PIŠE M. STAMATOVIĆ

Iako ovog leta nije uspeo da ode iz Barselone, Lionel Mesi (33) još uvek ima milijardu razloga da bude srećan. Argentinac je na vrhu ovogodišnje Forbsove liste najbogatijih fudbalera i tek drugi igrač, posle Kristijana Ronalda, u istoriji koji je tokom karijere dostigao zaradu od milijardu dolara, bez plaćanja poreza.

Mesi i Ronaldo su još jednom na vrhu Forbsove liste najplaćenijih igrača, pošto je Mesi razrešio jednonedeljnu dramu oko ugovora sa Barselonom i sa 126 miliona dolara godišnje u džepu, zbacio „Juventusovu“ zvezdu Rolanda sa trona, jer će ovaj u 2020. zaraditi „samo“ 117 miliona dolara.

Ali ljubitelji fudbala imaju novu fascinaciju. Zove se Kilijan Mbape, ima 21 godinu i napadač je u „Pari Sen Žermenu“ (PSŽ). I, da, zaradiće 48 miliona dolara, što ga baca na četvrtu poziciju.

Sve popularniji napadač kluba iz Pariza i francuske reprezentacije, za pet godina profesionalne karijere dao je 103 gola. Sa 19 godina, posle legendarnog Pelea, koji je to učino sa svojih sedamnaest 1958. godine, Mbape je postao najmlađi igrač koji je postigao gol na Svetskom prvenstvu, što je naravno doprinelo da francuska reprezentacija postane drugi put prvak sveta. Ispred je dvojice svetskih lidera u najpopularnijoj igri na svetu kada su oni bili u njegovim godinama i igrali u francuskoj Prvoj ligi: već je dao dvanaest golova više od Mesija kada je ovaj imao 21. godinu, a čak 76 više od Ronalda. I zarađuje više nego što su oni kada su imali dvadeset jednu. Dečko iz Bondija, siromašnog pariskog predgrađa, postao je najplaćeniji tinejdžer u sportu kada je „PSŽ“ 2017. za njega „Monaku“ isplatio 215 miliona dolara i sa Mbapom potpisao ugovor koji će mu ove sezone doneti platu od 28 miliona dolara. „Najk“ i švajcarski proizvođač luksuznih satova „Hublot“ uzeli su ga za promotera svojih brendova, a EA Sports (brend kompanije „Elektroniks Arts“ koji kreira i razvija sportske video-igre sa licencom svetskog i evropskog prvenstva u fudbalu) izbacila je Mbapa kao svoje udarno lice za FIFA 21, jednog od najmlađih sportista koji su ikada ukrasili naslovnicu tog brenda.

Na Forbsovoj listi ga je još jednom pretekao saigrač Brazilac Nejmar da Silva Santos Žunio (28) sa zaradom od 96 miliona dolara, ali mesta će verovatno zameniti, kada Mbapu bude potpisivao novi ugovor, 2022, pošto mu sadašnji sa „PSŽ“ istekne.

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju