Гала донаторско вече
НАША ДИЈАСПОРА У ЊУЈОРКУ

Трећу годину за редом, у историјском здању Готам хол у Њујорку, културно-музички спектакл, познат као Српска филантропска гала, окупио је више од 400 људи из Сједињених Држава, Србије, али и других земаља и том приликом обезбеђено је више од 85.000 долара за стипендије српских студената у оквиру програма Фондације Студеница. Овај износ ће омогућити да више од 55 српских студената који немају финансијску подршку, а академски су успешни, неометано наставе или доврше универзитетске студије. Фондација Студеница, која постоји већ 29 година, до сада је прикупљањем средстава помогла образовање преко две хиљаде студената.

Гала вече било је и повод да Српско филантропско удружење ода признање др Даници Маринац-Дабић за вишедеценијски рад на промоцији српске традиције и културног наслеђа у дијаспори. Уручена јој је Награда за посебан допринос на пољу филантропије којом је крунисан њен труд у оснивању и вођењу фолклорне трупе „Опанчићи“ у Вашингтону. У протеклих 25 година, „Опанчићи“ су били не само фолклорни центар, већ су и допринели очувању традиционалне српске културе.

Водитељи вечери били су Јелена Гавриловић, наша позната и вишеструко талентована глумица и певачица, и Ђорђе Петковић, члан Одбора Српског филантропског удружења. Почетак забавног програма отворио је Филип Булатовић, композитор, пијаниста и ди-џеј. Његов театралан наступ са Јеленом Гавриловић, загрејао је атмосферу за специјални део вечери – наступ легендарног Здравка Чолића са бендом!

“Јако сам сретан што сам био учесник у овом дивном спектаклу и дружењу. Очито је овај догађај био не само посећен него је и владала једна прелепа атмосфера међу људима који дошли с циљем и намером да помогну средствима које иду у добротворне сврхе. Јако је лепо кад видимо да једна цела организација помаже талентоване људе да дођу до резултата. Иако раније нисам имао прилике да будем у сличном амбијенту и у прилици да учествујем у оваквом програму, надам се да ово није последњи пут и да ће бити других акција сличне природе”, изјавио је Здравко Чолић након наступа.

Јелена Гавриловић је имала сличне речи хвале за пројекат стипендија студентима: “Невероватна је част и задовољство бити део оваквог догађаја. Једна од најзначајнијих ствари у коју наша земља треба да улаже јесу наши таленти. Они нам осигуравају будућност.”

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању