Насиље у породици – кад уђе, груне и викне, сви се паралишу

Према истраживањима свака трећа жена у Србији трпи неки облик психичког или физичког злостављања. Сваки други развод има у себи елементе насиља. Насилници неретко и пију, коцкају се, задужују… У овом зачараном „кругу пакла“ жена као жртва временом губи своју личност, измрцварена је и уплашена. Добра вест је да програми за починиоце насиља који се примењују у девет градова у Србији, дају одређене резултате

Оовој, увек „врућој“ теми разговарамо са Вером Деспотовић, породичним психотерапеутом, специјалистом медијације и предавачем на Факултету за медије и комуникације на департману за социјални рад и психологију, чији је докторски рад управо био из ове области. Осим академског истраживања, наша саговорница има и 20 година искуства у раду са паровима, као и са клијентима који су се обраћали Саветовалишту за брак и породицу.

Каква је структура насилника?
– Радила сам са насилницима који су упућени на психосоцијални третман где је било основа за покретање кривичне пријаве, а међу њима има и професора, медицинских радника и успешних пословних људи. Агресија не познаје ни расне, ни класне границе, као ни године. Стереотип је да су насилници болесни људи, јер истраживања показују да само мање од седам одсто њих има одређене психопатолошке карактеристике. Насилници врло добро знају шта раде.

Колико могу да се промене, уз стручну помоћ?
– Ако су свесни да ће имати озбиљне последице – да ће отићи у затвор, изгубити посао, или жену уколико наставе по старом – тада су спремни да се укључе у третман. Сами никада неће доћи и рећи да имају проблем са агресивношћу. Третман траје минимум шест месеци и много мора да се ради на промени ставова.

Колики је проценат успешности и где се све примењују третмани?
– У девет градова Србије: Београд, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Субо-тица, Крушевац, Чачак, Лесковац и Краљево. У истраживању, у оквиру докторске дисертације обухватила сам све учеснике третмана који су их успешно завршили у периоду 2012-2016. године да бих видела до каквих је промена дошло. Резултати су показали да је више од 80 одсто њих престало са физичким насиљем, али психички облици се и даље задржавају у 60 одсто случајева.

Наставак прочитајте у броју 3135.