Nasilje u porodici – kad uđe, grune i vikne, svi se parališu

Prema istraživanjima svaka treća žena u Srbiji trpi neki oblik psihičkog ili fizičkog zlostavljanja. Svaki drugi razvod ima u sebi elemente nasilja. Nasilnici neretko i piju, kockaju se, zadužuju… U ovom začaranom „krugu pakla“ žena kao žrtva vremenom gubi svoju ličnost, izmrcvarena je i uplašena. Dobra vest je da programi za počinioce nasilja koji se primenjuju u devet gradova u Srbiji, daju određene rezultate

Oovoj, uvek „vrućoj“ temi razgovaramo sa Verom Despotović, porodičnim psihoterapeutom, specijalistom medijacije i predavačem na Fakultetu za medije i komunikacije na departmanu za socijalni rad i psihologiju, čiji je doktorski rad upravo bio iz ove oblasti. Osim akademskog istraživanja, naša sagovornica ima i 20 godina iskustva u radu sa parovima, kao i sa klijentima koji su se obraćali Savetovalištu za brak i porodicu.

Kakva je struktura nasilnika?
– Radila sam sa nasilnicima koji su upućeni na psihosocijalni tretman gde je bilo osnova za pokretanje krivične prijave, a među njima ima i profesora, medicinskih radnika i uspešnih poslovnih ljudi. Agresija ne poznaje ni rasne, ni klasne granice, kao ni godine. Stereotip je da su nasilnici bolesni ljudi, jer istraživanja pokazuju da samo manje od sedam odsto njih ima određene psihopatološke karakteristike. Nasilnici vrlo dobro znaju šta rade.

Koliko mogu da se promene, uz stručnu pomoć?
– Ako su svesni da će imati ozbiljne posledice – da će otići u zatvor, izgubiti posao, ili ženu ukoliko nastave po starom – tada su spremni da se uključe u tretman. Sami nikada neće doći i reći da imaju problem sa agresivnošću. Tretman traje minimum šest meseci i mnogo mora da se radi na promeni stavova.

Koliki je procenat uspešnosti i gde se sve primenjuju tretmani?
– U devet gradova Srbije: Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Subo-tica, Kruševac, Čačak, Leskovac i Kraljevo. U istraživanju, u okviru doktorske disertacije obuhvatila sam sve učesnike tretmana koji su ih uspešno završili u periodu 2012-2016. godine da bih videla do kakvih je promena došlo. Rezultati su pokazali da je više od 80 odsto njih prestalo sa fizičkim nasiljem, ali psihički oblici se i dalje zadržavaju u 60 odsto slučajeva.

Nastavak pročitajte u broju 3135.