АФРИКА – КОНТИНЕНТ БУДУЋНОСТИ
Не знате ко је Олугбенга Агбула!?

Африка је данас пуна иноватора који желе да ризикују и покрећу своје послове, данас познате као стартапове. Крену сами или са ужом фамилијом и догурају ближе или даље – неки раде корисне ствари за локалну заједницу, а појединци данас имају компаније чија је вредност већа од милијарду долара. Речено савременим бизнис речником – седе на челу „једнорога“.

Овај континент може да се подичи најмлађим становништвом на планети: око шездесет одсто их је млађе од двадесет пет година. При томе, паметни мобилни телефони све више освајају Африку. Младост и савремене комуникације чине да се државе овог континента све боље повезују и сарађују што је одлично тло за развој креативности у пословима.

Чак се и велики светски бизнисмени окрећу Африци чије су педесет и четири државе потписале договор о слободној трговинској зони, највећој у свету. Џек Дорси, чија компанија „Твитер“ је отворила представништво у Гани, верује да ће Африка „одређивати будућност развоја Земље“. Оснивач „Алибабе“ Џек Ма сигуран је да ће се управо у Африци догодити следећа дигитална револуција. Ово су неке особе које својим идејама и успесима данас буде „црни континент“ и скрећу пажњу света ка њему. Наравно, најпре су запале за око америчким медијима у којима се о њима пише са уважавањем.

Ако још не знате ко је Олугбенга Агбула (36), крајње је време да запамтите ово име. Његова компанија „Флатервејв“ је последња у низу афричких малих фирми чија је вредност, у марту ове године, прешла милијарду долара. Има седиште у Нигерији и бави се услугама електронског плаћања. Магазин „Тајм“ је сврстао међу сто најутицајнијих компанија у овој години. Када је пандемија корона вируса погодила Африку, а многе државе увеле строге мере ограниченог кретања и пословања, овај компјутерски програм учинио је да се њихове привреде одрже на површини. У Африци, посебно оној јужно од Сахаре, постоји велика потреба за оваквим фирмама које пружају услуге брзог плаћања и пребацивања новца, јер милиони људи у том делу света нема рачуне у банкама. Од када је основан пре пет година, „Флатервејв“ је обавио око 140 милиона трансакција до данас, у вредности већој од шест милијарди долара.

Агбула је чудо од човека који има више факултетских диплома него што можете да замислите и многи се чуде како је успео да учи и ствара новац истовремено. Најпре је дипломирао економију у Америци на Нортвест универзитету у Илиноису, где је завршио једну од најбољих америчких школа за привреду – Факултет за пословно управљање Келог. Потом следи још десетак студијских програма у САД и Великој Британији везаних за нове технологије, менаџмент и стратешки развој, а задивљујућа је и Агбулина радна биографија: радио је у банкама Велике Британије и Нигерије, као и у америчким технолошким гигантима „Гуглу“ и „Пејпалу“.

 

Приредио Срђан Јокановић