У обручу дугих цеви
НЕМА МИРА ЗА СРБЕ НА КиМ

Ситуација на северу Косова и Метохије, у општинама Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и северна Митровица, које настањује 98 одсто Срба, односно њих око 55.000, и само два одсто Албанаца, и даље је тешка и напета због даноноћног терора косовске полиције  према нашим људима.

Ситуација се драматично погоршала након догађаја у Бањској. Ни данас се не зна шта је  био циљ ове групе наоружаних Срба, ко их је организовао, предводио, са каквим намерама…

Апелациони суд у Приштини  потврдио је одлуку Основног суда о продужењу притвора за тројицу Срба који се сумњиче за учешће у оружаном сукобу у Бањској, те одбио њихове жалбе. Основни суд у Приштини продужио је притвор за још два месеца Србима  В. Т, Б. С и Д. М.

После догађаја у Бањској косовска полиција је у овом месту претресла апсолутно свих 120 домаћинстава али претреси  су обављени  и у свим општинама на северу у више од 100 кућа  до сада, за које је полиција „утврдила“ да имају везе са Бањском.

На другој страни, косовска полиција је на административној линији са Србијом, на планини Рогозни и Копаонику прекопала и поставила бетонске барикаде на више од 20 алтернативних путева који воде за Србију, а у циљу, како наводе „спречавања шверца српске робе“.

Курти је 15. јуна донео одлуку којом је забрањен увоз сваке српске робе на Косово а о тог дана овде не стиже ништа из Србије па ни штампа. Срби могу у аутима и аутобусима да донесу на Косово робу у вредности до 180 евра, преко тога следи забрана.

Север Косова је од догађаја у Бањској буквално у обручу косовске полиције која је поред својих сталних станица у овим општинама успоставила чак 10 пунктова са контејнерима у којима се дежура 24 сата и то на свим важним путевима који долазе из Србије. Такав терор није виђен од 1999.

Да желе да ставе под оружје цео север Косова потврда је и то што су тешке машине 28. октобра започеле рашчишћавање терена у близини Основне школе „Јован Цвијић“ у Зубином Потоку за изградњу нове полицијске станице. Иако се стара налази у оронулим просторијама приватне куће, мештани сматрају да је одабрано место – непримерено. Земљиште на којем ће се изградити полицијска станица припада НИС-у.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању