ОПАСНЕ ПОРУКЕ СА ТИКТОКА
Невиност без заштите

Да ли бисте убили свога оца или мајку? – најновије је питање које се појавило на ТикТок апликацији. Тим поводом Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА, заједно са другим организацијама цивилног сектора, као и са стручњацима из области информатике, поднеће иницијативу за забрану друштвене мреже и апликације ТикТок у Србији. У саопштењу које су тим поводом дали, они, између осталог образлажући свој захтев, још кажу:

„Друштвене мреже све више постају део наших живота који не можемо игнорисати. До пре неколико година одупирали смо се овим социјалним изазовима тако што смо окретали главу и нисмо прихватали јачање апликација и сајтова који су убрзо почели да утичу на наше животе. Игнорисање друштвених мрежа, а самим тим и лоших ствари које су део ових социјалних сајтова и апликација, дошли смо у ситуацију да су лоше ствари на друштвеним мрежама узеле маха, еволуирале, и постале популарне. Самим тим, добре ствари које нам доносе друштвене мреже пале су у сенку.

Па зашто се онда не окренемо нашим традиционалним вредностима, јер Србија је земља у којој је још увек важна породица и где су људи хумани и дружељубиви?

На друштвеној мрежи ТикТок пре пар дана, један малолетник поставио је конкретно питање, мало неправилно написано, али сви смо разумели шта пише, баш овако, „Дали бисте убили свога оца или мајку“. Још више забрињава чињеница да је профил овог момка веома „црн и мрачан“, као и то да је добио доста различитих одговора и лајкова.  Већ смо имали ситуације да је ова мрежа лоше утицала на омладину и да практично не постоје никакви бенефити од ње.“ – наводи се у саопштењу Центра ДБА.

ТикТок је тренутно једна од најпопуларнијих друштвених мрежа, намењена углавном деци и омладини. Корисници ове мреже могу изразити своју креативност снимањем кратких видео клипова у трајању од минут. Ова платформа нуди могућност мењања гласа и слике уз помоћ ефеката, као и могућност убацивања музичког садржаја. Креатори садржаја могу представити своје кореографије као и глумачке способности. Међутим, поред свих позитивних страна, ту су и негативне, у виду опасних изазова које ова апликација нуди као што су: „поломи главу“, „игра онесвешћивања“, „ватрени изазови“, „бацање ствари у ваздух“ и многи други. Овакве идеје потичу од корисника ове апликације који позивају и друге да их испробају уз одређену ознаку.

Министарство унутрашњих послова Србије је пре пар недеља саопштило да проверава потенцијално опасне садржаје за децу и младе на појединим друштвеним мрежама, након информација које круже, а тичу се позива на масовно самоубиство младих. Министарство унутрашњих послова такође апелује на родитеље да прате активности своје деце на тим мрежама.

 

Пише Христина Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању