Незнање као узрок стерилитета

Пораст броја парова који не могу природним путем да зачну потомство утицао је на то да се о овом проблему данас много више говори. Испоставља се, ипак, да млади људи заправо најмање знају о узроцима стерилитета али и о репродуктивном здрављу у целини

Иако има дугогодишње искуство и у непосредном је и сталном раду са студентима, др Славица Кажић, гинеколог Специјалне болнице „Београд“, каже да је степен незнања и однос младих према репродуктивном здрављу и изненађујући али и забрињавајући.
– Искуство показује да се млада жена, која није имала сексуалне односе, а има редовне менструације, и не обраћа гинекологу, изузев када се појави неки проблем са лицем или са косом, па то повеже са хормонима – каже др Кажић.
Неодговорни однос према сопственом здрављу, па и оном репродуктивном, за последицу често има појаву стерилитета којег особе најчешће дуго нису свесне. Само једна јача инфекција аднекса или унутрашњих гениталија може да доведе до запушења јајовода и стварања прираслица, што доводи до тога да више не постоји никаква могућност природног, спонтаног затрудњивања. Први гинеколошки преглед девојке би морале да обаве најкасније по отпочињању сексуалних односа, а потом најмање једанпут годишње.
– Основни гинеколошки преглед јесте: анализа брисева, преглед грлића материце, ПАПА тест који нас упућује на стање грлића материце, ултразвучни преглед унутрашњих гениталија а сада смо увели и преглед дојки, зато што је број карцинома дојки у порасту – објашњава др Кажић.

И мушкарци под лупом

Међутим, погоршање се региструје и код репродуктивног здравља мушкараца.
– Још пре 40 година најављена је могућност повећања броја пацијената са такозваним тестекуларним, дисгенетичким синдромом, који подразумева повећање процента канцера тестиса, кога ми данас и региструјемо за два одсто више сваке године – тврди др Сретен Јовановић, уролог Специјалне болнице „Београд“.
Он додаје да је дошло и до повећања броја новорођене мушке деце са хипоспагијом, као и да је све више мушкараца са стерилитетом. Али, упркос томе, код нас мушкарци још увек немају навику да раде редовне уролошке прегледе, иако је преглед веома једноставан и не захтева пуно времена. Такође, посета урологу ће свакако допринети и повећању знања о штетним утицајима на смањење плодности мушкараца, док не буде сасвим касно.
– Сауне и топле купке не треба упражњавати често јер сперматозоиди, односно тестиси, траже адекватну температуру. На плодност мушкараца веома негативно утичу и прекомерна употреба појединих лекова, дрога, алкохола, брза храна пуна незасићених односно засићених масних киселина животињстког порекла, што доводи до уноса тешких метала који ремете метаболизам. Цинк је веома битан за стабилизацију нашег генетског материјала ДНК у сперматозоидима – упозорава др Сретен Јовановић и напомиње да један здрав, умерен начин живота свакако може поправити и превенирати евентуална оштећења сперматогенезе. Мушки стерилитет се некада веома ретко и помињао. Као да га није ни било. Ипак да ли је то тако?

Наставак можете прочитати у броју 3103.