ЕПИГЕНЕТИКA
Није само наслеђе криво

Да ли сте знали да уколико желите да будете дуговечни, а уз то и здрави, уколико желите квалитетан живот без болести и проблема, сами можете у тридесетим или раним четрдесетим годинама да направите план свог физичког и духовног благостања. И касније, у сваком животном добу сами можете усмерити своје тело и контролисати га, сазнати много тога унапред о стању вашег организма, превенирати болести и научити како да се сусретнете и изборите са изазовима који могу угрозити ваше здравље.

Да ли сте знали и то да је прошле године Нобелова награда из области хемије додељена хемичаркама Емануели Шарпентје и Џенифер Дудни управо из области епигенетике, због развоја методе инжењеринга генома, како је саопштила Шведска краљевска академија наука. Оне су изумеле генетске маказе које су увеле у науку о генетици и научници сада са великом прецизношћу могу да мењају ДНК животиња, биљака, микроорганизама.

Пандемија корона вируса нас је научила да будемо опрезнији али и да „узмемо ствар у своје руке“ колико год је то могуће.

– Начином живота можемо палити добре гене а гасити лоше, рекла нам је Андреа Стојановић, директорка „Генома центра“ из Београда која у свом тиму има осморо људи, лекара и психолога, који су ту да помогну свакоме ко жели да сазна нешто више о себи, превенира многе болести и буде здрав.

– Код нас долазе људи који желе да унапреде своје здравље, који знају да је доста тога у нашим рукама и да није само генетика „крива“ – кажe Андреа. – И предиспозиција на одређене болести: канцер, кардиоваскуларне болести, алергије, мождане ударе, остеопорозу, Кронову болест, интолеранцију на глутен… разлози су зашто људи долазе код нас. Уколико неко жели да на време сазна своју предиспозицију на одређене болести, узимају се узорци и то крв, пљувачка, урин, у зависности шта је потребно од материјала и шаљу се у лабораторију у Аустрији са којом сарађујемо. Након дога добијамо врло детаљну анализу са препорукама које промене је потребно да направите у свом животу да бисте били здрави. То су обимни извештаји, који делују као књиге од чак двеста страна, и у тим извештајима су исписани најситнији детаљи о вашем телу за које не бисте веровали ни да постоје. Они су основа за даље прављење плана како да промените свој стил живота и почнете да живите здраво. Уз помоћ лекара, свако добија инструкције које је потребно да прати. Наше ћелије имају дегенеративне промене сваког дана и управо зато имамо моћ да утичемо на њихово здравље.

 

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању