ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ
Није злато све што сија

Минерали, рударска и опрема за испирање злата, примена злата у свакодневном животу, економији, медицини и електроници само је део онога што посетиоци могу да виде и дознају о овом племенитом металу на изложби у Музеју науке и технике. Кустоси Зоран Левић и Ненад Лукић кажу да су изложбу назвали “Није злато све што сија” те да је посвећена злату као материјалу и његовој технолошкој обради.

Изложбом се тематски обрађује добијање, производња, обрада и употреба злата. Током историје злато се користило у разне сврхе, од израде новца и накита, преко верских и уметничких предмета, до предмета за свакодневну употребу. Савремени живот је немогућ без злата јер се оно налази и у сваком електронском уређају.

Велики део изложбе посвећен је златарском занату, где су приказани алати и начини обраде. Представљене су и различите технологије позлате, као и испитивање и обележавање предмета од злата. За ову изложбу, у златарској радњи “Стефановић 1886”, наменски је снимљен филм који приказује целокупан процес израде прстена, од процеса топљења, па све до крајње припреме за излагање.

Изложени предмети су из збирки Музеја науке и технике, Музеја рударства и металургије из Бора, Минерала и стена Рударско-геолошког факултета у Београду, Дирекције за мере и драгоцене материјале, Градског музеја из Бечеја, Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета у Београду, Златаре “Стефановић 1886”, као и из приватних колекција и предузећа. Пријатељ изложбе, Златара “Стефановић 1886” је већи број изложених експоната поклонила Музеју науке и технике.

Изложбу прати каталог где је, између осталог, представљен историјат производње и употребе злата у Србији, као и процеси добијања, прераде, производње и употребе у свакодневне и научне сврхе.

У Музеју кажу да ће током трајања изложбе, до 1. маја, бити организовано неколико практичних радионица о златарству, на којима ће бити представљен процес како израде, тако и поправке накита, као и три стручна предавања. За најмлађе посетиоце планирана је радионица ручног испирања злата.

Због пандемије поштују се све епидемиолошке мере, а врата Музеја су за посетиоце отворена од 11 до 17 сати.

О. Р.

                                                                             Фотографије: Музеј