ИЗЛОЖБА
Никола Џафо

Поводом престижне УЛУС-ове награде “Златна палета” коју је сликар Никола Џафо добио као прошлогодишњи лауреат, у Галерији УЛУС приређена му је изложба. Пред посетиоцима је девет слика са његове чувене изложбе “Одлазак у бело” коју је приредио 1999. и још двадесет и један принт. За ову поставку, заправо, може да се каже да је нека врста реконструисане изложбе одржане у време бомбардовања СР Југославије, што је уједно био и вид уметниковог протеста.

Сликар подсећа да је тада изложба отворена „увертиром за зечју оперу“ у част његовог пријатеља црног зеца Куненеа Мандиндија и у први план је поставила питање које је сам Џафо тада формулисао у каталогу: „Како да се ослободим произведених, сакупљених радова, предмета. Како да се растеретим ‘смећа’… Тренутне потребе и могућности усмеравају ме ка другачијем решавању проблема: смеће обојити у бело – белом бојом и четком извести ОДЛАЗАК У БЕЛО. Што ће рећи решавање ‘личног проблема’ које подразумева различите видове симболике белог и може се тумачити као одлазак у празнину, будући да у белом нема ничега, али и као могућност стварања новог ни из чега, као окретање новог листа, нови почетак.“

Девет слика је скинуто са зида, положено на под и оне су тада премазане белом бојом.У међувремену, прекречена платна поново су била у процесу… на сваком платну је додат по један лични фетиш пријатеља и сарадника којима ће слике бити поклоњене.

Изложба је отворена до 13. јуна.

 

Приредио О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању