Нобелова награда: принципи и одступања

Ова, 117. година од додељивања Нобелове награде, биће упамћена и по скандалу због сексуалног узнемиравања у Шведској академији, оставци председнице и још Пет њених чланова, као и чињенице да 2018. неће бити додељена награда за књижевност

Осим ратних година, ово је први пут да та награда није додељена. Следеће, 2019, биће додељене две награде из ове области, гласи саопштење из Фондације.

Главни градови две скандинавске државе, Шведске и Норвешке, прву декаду сваког децембра, од 1901. године, проводе у посебно свечарској атмосфери. Спремни су да угосте научну, културну и политичку елиту из целог света јер је десети децембар дан када се у Стокхолму и Ослу уручује Нобелова награда. Колико је сам процес номинације и избора лауреата тајновит, толико је чин уручења награда јаван и спектакуларан.

Нобелова фондација, основана према опоруци Алфреда Нобела, шведског хемичара, проналазача и милијардера, иако последњих десетак година изложена примедбама да је одступила од основних принципа оснивача, ипак већ 117 година додељује најцењеније награде из области физике, хемије, физиологије или медицине, књижевности и мира, а од 1969. се у оквиру ње додељује и награда из економских наука. Награду је увела шведска Народна банка поводом три стотине година свог постојања, а у част Алфреда Нобела и она покрива све трошкове везане за награду из ове области.

Алфред Нобел је свој велики иметак стекао великим бројем патената и од прихода својих двадесет фабрика широм света, а како није имао директних наследника, завештао је скоро сав иметак Фондацији. У својој опоруци је тачно дефинисао области награђивања и свој захтев „да се награде додељују оним појединцима или организацијама који су у протеклој години учинили највише за добробит човечанства, без обзира на расу, националност или религију, а да Скандинавци не смеју да имају предност”.

У доба писања опоруке Шведска и Норвешка су биле у Унији којом је владао шведски краљ. Претпоставља се да је због тога Алфред Нобел одлучио да и Норвешку укључи у рад Фондације, тако што је Норвешком парламенту поверио одлучивање о награди за допринос миру.

Не може се опозвати

Нобелови захтеви су преточени у Статут Фондације. Нобелов асистент и извршиоци опоруке су припремама Статута посветили пуних пет година. Према Статуту се Нобелова награда састоји из три дела:
1. повеље калиграфски исписане за сваког лауреата посебно, на ручно прављеном папиру, у кожном омоту у који је утиснут лик Алфреда Нобела; 2. златне медаље пречника 66 мм, тежине 175 г. од 18-каратног злата са позлатом од 24-каратног, на чијем се аверсу налази лик Алфреда Нобела и године његовог рођења и смрти, а на реверсу, у зависности од области, уметничке слике и име лауреата; 3. новчаног износа чија висина зависи од годишњег добитка Фондације, а ове године износи девет милиона шведских круна.

Сви материјални трошкови Фондације, награде, конференције, симпозијуми, издржавање музеја, разне донације, издавање годишњака са беседама лауреата и описом церемоније те године, организовање недеље дијалога и слично, покривају се из добити Фондације, а главница, уложена у банке и акције, остаје недирнута.

Руководство Фондације се стара о финансијама и администрацији, а комитети од по пет чланова, који јавности нису познати, задужени су за избор добитника по појединим областима. Комитети имају право да се међусобно консултују у случајевима интердисциплинарних радова, те да заједнички одлуче у коју област ће рад бити уврштен. По потреби, комитети ангажују стручњаке за поједине области из редова еминентних научника из целог света. Награду за једну област може да дели до три добитника за максимум два рада. Услов је да су радови пре тога објављени.

Једном додељена Нобелова награда не може се опозвати. Уколико неко од лауреата из било ког разлога одбије да прими награду, ипак се сматра добитником. Постхумно додељивање награде није могуће. Та одредба је спречила да један од најзаслужнијих људи за мир у свету, Махатма Ганди, не добије ову награду. Убијен је три дана пре њеног додељивања.

Наставак прочитајте у броју 3123.