Nobelova nagrada: principi i odstupanja

Ova, 117. godina od dodeljivanja Nobelove nagrade, biće upamćena i po skandalu zbog seksualnog uznemiravanja u Švedskoj akademiji, ostavci predsednice i još Pet njenih članova, kao i činjenice da 2018. neće biti dodeljena nagrada za književnost

Osim ratnih godina, ovo je prvi put da ta nagrada nije dodeljena. Sledeće, 2019, biće dodeljene dve nagrade iz ove oblasti, glasi saopštenje iz Fondacije.

Glavni gradovi dve skandinavske države, Švedske i Norveške, prvu dekadu svakog decembra, od 1901. godine, provode u posebno svečarskoj atmosferi. Spremni su da ugoste naučnu, kulturnu i političku elitu iz celog sveta jer je deseti decembar dan kada se u Stokholmu i Oslu uručuje Nobelova nagrada. Koliko je sam proces nominacije i izbora laureata tajnovit, toliko je čin uručenja nagrada javan i spektakularan.

Nobelova fondacija, osnovana prema oporuci Alfreda Nobela, švedskog hemičara, pronalazača i milijardera, iako poslednjih desetak godina izložena primedbama da je odstupila od osnovnih principa osnivača, ipak već 117 godina dodeljuje najcenjenije nagrade iz oblasti fizike, hemije, fiziologije ili medicine, književnosti i mira, a od 1969. se u okviru nje dodeljuje i nagrada iz ekonomskih nauka. Nagradu je uvela švedska Narodna banka povodom tri stotine godina svog postojanja, a u čast Alfreda Nobela i ona pokriva sve troškove vezane za nagradu iz ove oblasti.

Alfred Nobel je svoj veliki imetak stekao velikim brojem patenata i od prihoda svojih dvadeset fabrika širom sveta, a kako nije imao direktnih naslednika, zaveštao je skoro sav imetak Fondaciji. U svojoj oporuci je tačno definisao oblasti nagrađivanja i svoj zahtev „da se nagrade dodeljuju onim pojedincima ili organizacijama koji su u protekloj godini učinili najviše za dobrobit čovečanstva, bez obzira na rasu, nacionalnost ili religiju, a da Skandinavci ne smeju da imaju prednost”.

U doba pisanja oporuke Švedska i Norveška su bile u Uniji kojom je vladao švedski kralj. Pretpostavlja se da je zbog toga Alfred Nobel odlučio da i Norvešku uključi u rad Fondacije, tako što je Norveškom parlamentu poverio odlučivanje o nagradi za doprinos miru.

Ne može se opozvati

Nobelovi zahtevi su pretočeni u Statut Fondacije. Nobelov asistent i izvršioci oporuke su pripremama Statuta posvetili punih pet godina. Prema Statutu se Nobelova nagrada sastoji iz tri dela:
1. povelje kaligrafski ispisane za svakog laureata posebno, na ručno pravljenom papiru, u kožnom omotu u koji je utisnut lik Alfreda Nobela; 2. zlatne medalje prečnika 66 mm, težine 175 g. od 18-karatnog zlata sa pozlatom od 24-karatnog, na čijem se aversu nalazi lik Alfreda Nobela i godine njegovog rođenja i smrti, a na reversu, u zavisnosti od oblasti, umetničke slike i ime laureata; 3. novčanog iznosa čija visina zavisi od godišnjeg dobitka Fondacije, a ove godine iznosi devet miliona švedskih kruna.

Svi materijalni troškovi Fondacije, nagrade, konferencije, simpozijumi, izdržavanje muzeja, razne donacije, izdavanje godišnjaka sa besedama laureata i opisom ceremonije te godine, organizovanje nedelje dijaloga i slično, pokrivaju se iz dobiti Fondacije, a glavnica, uložena u banke i akcije, ostaje nedirnuta.

Rukovodstvo Fondacije se stara o finansijama i administraciji, a komiteti od po pet članova, koji javnosti nisu poznati, zaduženi su za izbor dobitnika po pojedinim oblastima. Komiteti imaju pravo da se međusobno konsultuju u slučajevima interdisciplinarnih radova, te da zajednički odluče u koju oblast će rad biti uvršten. Po potrebi, komiteti angažuju stručnjake za pojedine oblasti iz redova eminentnih naučnika iz celog sveta. Nagradu za jednu oblast može da deli do tri dobitnika za maksimum dva rada. Uslov je da su radovi pre toga objavljeni.

Jednom dodeljena Nobelova nagrada ne može se opozvati. Ukoliko neko od laureata iz bilo kog razloga odbije da primi nagradu, ipak se smatra dobitnikom. Posthumno dodeljivanje nagrade nije moguće. Ta odredba je sprečila da jedan od najzaslužnijih ljudi za mir u svetu, Mahatma Gandi, ne dobije ovu nagradu. Ubijen je tri dana pre njenog dodeljivanja.

Nastavak pročitajte u broju 3123.