Трновити пут Каталин Карико
НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МЕДИЦИНУ

Одрасла је у Мађарској, њен отац је био месар, а она, она је самоуверено и без двоумљена одлучила је да жели да буде научник, иако никада није упознала ниједног научника.

Преселила се у Сједињене Државе у својим двадесетим, али деценијама никада није нашла сталну радну позицију. Уместо тога се некако држала на рубу академске заједнице. Сада се Каталин Карико (има 66 година, а колеге је зову Кати), појавила као један од хероја развоја вакцине против ковида 19. Њен рад са блиским сарадником, доктором Друом Вајсманом са Универзитета у Пенсилванији, поставио је основу за запањујуће успешне вакцине које су направили Фајзер-Бионтек и Модерна. Заједно су добили Нобелову награду за медицину за своје истраживање.

Током целе своје каријере, Карико се фокусирала на мРНА – генетски скрипт који носи ДНК упутства месту за прављење протеина сваке ћелије. Била је убеђена да се мРНА може користити за упућивање ћелија да праве сопствене лекове, укључујући вакцине. Али дуги низ година њена каријера на Универзитету у Пенсилванији била је крхка. Прелазила је из лабораторије у лабораторију, ослањајући се на научнике који би је у потпуности прихватили и разумели. Никада није зарађивала више од пет хиљада долара годишње, што је просечна плата у том делу САД-а.

Борбе докторке Карико да остане „на површини” у академским круговима су научницима добро познате. Требало је да добије одобрења да би остварила идеје које су изгледале маштовито и нереално. Није их добила. Идеје докторке Карико о мРНА вакцинама су дефинитивно биле необичне. Сада се све више чини да су биле и далековидне. „То ће се трансформисати“, рекао је о истраживању мРНА др Фаучи, чувени амерички лекар, научник и имунолог који је био директор америчког Националног института за алергију и заразне болести и главни медицински саветник председника државе. Када је вакцина против ковида 19 била направљена рекао је „Веома смо близу вакцини против ХИВ-а и маларије”

Каталин Карико је стекла докторат из биологије на Универзитету у Сегедину и радила као постдокторант у његовом центру за биолошка истраживања. Године 1985, када је универзитетском истраживачком програму понестало новца, Каталин, њен муж и двогодишња ћерка Сузан, преселили су се у Филаделфију да би она тамо радила као постдокторант на Универзитету Темпл. Пошто им је мађарска Влада дозволила да изнесу само 100 долара из земље, брачни пар Карико се досетио, па су ушили 900 фунти (данас отприлике 1.200 долара) у Сузаниног плишаног меду и тако стигли у САД. Сузан, Каталинина ћерка, данас је двоструки освајач златне олимпијске медаље у веслању.

 

Пише Никола Тодорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању