Srbi pre Nemanjića

Nov pogled na našu istoriju

 

Piše Srđan JOKANOVIĆ

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih, dok je studirao arheologiju, Marko Aleksić (50) je obilazio veliki deo Balkana i radio na iskopinama koje nude dokaze o prošlim vekovima. Kasnije se specijalizovao za srednjovekovno naoružanje, stekao zvanje kustosa i napisao tri zapažene knjige: „Srednjovekovni mačevi u jugoistočnoj Evropi“, „Marko Kraljević, čovek koji je postao legenda“ i „Srpski viteški kod“. Ona prva donela mu je ugled i u svetu, u naučnim krugovima.

Danas, Aleksić se tek povremeno u praksi bavi arheologijom, kada prođe pored aktuelnih beogradskih iskopina. Izrekne i neki proceniteljski i stručni savet onome ko ga zatraži. Ništa značajno, za razliku od njegovog naučnog rada u okviru koga je poslednje dve godine života posvetio knjizi „Srpske zemlje pre Nemanjića, od 7. do 10. veka“ koju je nedavno objavila „Laguna“.

Više od 25 gusto kucanih stranica na kojima su pobrojani izvori za građu knjige, kao i citati, govori o ogromnom uloženom radu u naučno delo koje prevazilazi obradu najpoznatijih spisa ranog srednjeg veka, u kojima se prvi put spominju Sloveni i Srbi, među kojima su „O upravljanju carstvom“ Konstantina Porfirogenita iz 10. veka, „Anali Franačkog kraljevstva“ iz 9. veka ili pismo pape Jovana Osmog knezu Mutimiru iz istog stoleća.

Epoha o kojoj govorimo poklapa se otprilike sa smrću najpoznatijeg vizantijskog cara Justinijana Prvog, u drugoj polovini šestog veka, a završava nestankom prve srpske vladarske dinastije, sredinom desetog veka, čitava dva stoleća pre pojave Nemanjića. Mnoge lokalitete spomenute u knjizi Aleksić je lično obišao, prilično svog novca uložio u pribavljanje dokumentacije iz zemlje i sveta i sa dobrim predznanjem ušao u posao.

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju