Одбрана Бриселског споразума
НОВА КРИЗА НА КиМ

Због неиспуњења Бриселског споразума од стране Приштине, посебно оног дела који се односи на формирање заједнице српских општина, због континуираног терора и насиља косовских институција према Србима, због једностраних аката и одлука везаних за аутомобилске таблице, због нелегалних и насилних упада специјалних јединица Росу на север Kосова и Метохије, због изградње четири нелегалне албанске полицијске базе у зеленој зони и на узурпираној приватној имовини Срба на северу КиМ, због етнички мотивисаних судских прогона… представници Срба су одлучили да напусте привремену Владу и Скупштину, судство и полицију, органе локалне самоуправе…

Одлуку о напуштању ових институција донели су у Звечану, у суботу 5. новембра, на састанку четири српске општине са севера КиМ: Зубин Поток, Косовска Митровица, Звечан и Лепосавић .

Све одлуке о напуштању косовских инситуција донете су једногласно. На самом састанку Срби у косовској полицији су скидањем униформе исказали непослушност овој институцији.

И тако је север КиМ са српским општинама остао преко ноћи без косовских институција, али са Привременим општинским органима у све четири општине, који од раније функционишу по принципима локалне самоуправе државе Србије.

Подршку за ову одлуку о напуштања косовских институција Срби су добили и од 10.000 сународника на свенародном скупу у недељу 6. новембра  у центру српског дела Косовске Митровице.

„Нашим оставкама бранимо Бриселски споразум и међународно право“ –  речено је на скупу  а послата је и јединствена порука са протеста: „Одавде нема назад!“

Горан Ракић, дојучерашњи министар за повратак у косовској Влади подсетио је на све прогоне, бруталну силу, малтретирање и отимање земље Србима, као и узурпацију њихових имања. Он је нагласио да мирне савести стоји пред народом и да је народ рекао Куртију, човеку који је пљунуо ЕУ у лице, да је – доста.

– Никоме не претимо, желимо само мир и мир, само хоћемо да се све договорено у Бриселу и спроведе, рекао је Ракић и завршио поруком да одавде нема назад

Дан уочи најављеног протестног скупа Срба са севера Косова и Метохије  у Косовској Митровици,  у недељу 6. новембра, град је окићен  великим бројем српских застава од самог градског моста на Ибру, у подељеном граду, па све до излаза из града према Звечану. Заставе у низу преко главне улице и мноштво застава на терасама и прозорима станова са обе стране улице, говориле су колико Срби из јужне покрајине не желе да живе у такозваној држави Косово а за коју нико од њих није гласао нити их је ико питао где желе да живе.

 

Текст и фотографије: Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању