Иронија без преседана
НОВА ОДЛУКА ПРИШТИНЕ

Ситуација на северу Косова и Метохије се не стишава, и у четири српске општине на северу, Зубин Поток, Лепосавић, Звечан, Косовска Митровица, са око 55.000 Срба у њима, сваким даном постаје све експлозивнија.

Приштина је прогласила, 29. јуна, каква иронија,  Цивилну заштиту и Бригаду север у српском делу Косовске Митровице, за терористичке организације, а никад нико од њих није употребио оружје, уз знање да  Бригада север и не постоји док косовска полиција и тзв. Косовске безбедносне снаге јавно ватреним оружјем прете, пуцају, и рањавају Србе у свим деловима Космета. Само ове године ранили су петоро Срба, међу којима су и деца. Аљбин Курти је још раније, 2. јуна, именовао чак 45 Срба да припадају „терористичкој организацији“ што је додатно улило страх код људи да свакога дана могу бити ухапшени. Многи од њих су се већ повукли у  централну Србију. Курти тврди да су те особе учествовале у нападима на војнике Кфора, полицију и новинаре, али и да су користиле оружје. Такође је изјавио да је та одлука донета „на основу чињенице да те формације представљају озбиљну претњу по правни и уставни поредак Косова“.

На основу косовских закона, казна за тероризам на Косову је најмање пет година затвора, а уколико је терористичким актом нанесена тешка телесна повреда једног или више лица, извршилац добија најмање десет година затвора.

Иначе, Цивилна заштита је на северу Косова функционисала од 2006. до 2015/16., када је расформирана на основу дијалога Косова и Србије о нормализацији односа. Припадници Цивилне заштите су потом интегрисани у косовске институције. Иначе, они су се јавно на северу Косова први пут појавили 2011. године. Обично су патролирали улицама Северне Митровице у тамним униформама на којима је писало „Цивилна заштита“.

Шта је Бригада север? „Не брините! Ту смо! Чекамо!“.  Ово су графити који су се појавили средином августа 2022. у општинама на северу Косова, а које је потписивала „Северна бригада“. Потом је председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре 22. августа „исправио“ новинарку телевизије Н1 и рекао да ове графите не потписује „Северна бригада“, него „Бригада север“. „Ја сам прецизан човек. Северна бригада су Звездини навијачи“, рекао је тада он. Убрзо је графите у северним српским општинама, који су позивали на отпор косовским властима, заиста почела да потписује „Бригада север“ уместо „Северна бригада“.

И шеф српске дипломатије Ивица Дачић казао је да је ова најновија Куртијева „подметачина“, како је окарактерисао – а што су прозреле и САД јер је Стејт департмент одмах реаговао – заправо веома опасан план да се настави лов на српске главе!

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању