Нови албум Бајаге и Инструктора

Познати музичар и његова група представили су нову плочу „У сали лом” која публици нуди девет нових песама. Чућемо их уживо на Егзиту, а од јесени и на концертима у земљи и свету.

Након паузе од шест година „Бајага и инструктори“ представили су јавности свој дванаести по реду албум „У сали лом“. И заиста су крајем маја, изазвали мали лом на промоцији те плоче у Дому омладине. Ретки су били они који нису играли уз песме снимане од октобра прошле до фебруара ове године у београдском „Студију О“. Од лагане песме „Било би лако“, која подсећа на саме почетке каријере ових музичара, до „Може да те убије гром“, рађене у мало јачем ритму, и „Ноћима сањам“ за коју је текст написао академик Душко Ковачевић пут је водио преко сарадње са Сашом Хабићем, продуцентом чувених Бајагиних хитова из осамдесетих година. Добро расположење након промоције видело се на лицу музичара, а Бајага је весело одговарао на питања новинара који су га опколили. Међу њима, наравно била је и екипа „Илустроване Политике“.

С обзиром на то да је Саша Хабић потписан као продуцент, може ли се рећи да је ово повратак осамдесетим и деведесетим годинама?

– Могуће је. Није нам била намера да се враћамо коренима и почетку, али овде је био продуцент Саша Хабић који је нама и радио те прве албуме „С друге стране јастука“, „Јахачи магле“, „Продавница тајни“. Сигурно је он заслужан што тај звук мало подсећа на прошлост, то је његов печат.

Да ли се то можда чини на прво слушање или је звук мало мекши?

– Зависи од песме до песме. Моја карактеристика је да сам увек имао различите приступе. Песме сам правио како су наилазиле, а увек су били различити жанрови, што признаћете и није лоше. „Било би лако“ је нешто мекша, а „Може да те убије гром“ је можда најтврђа песма коју смо икад снимили.

Има ли у тој песми неке сакривене поруке?

– Нема ничег скривеног, све је отворено, тако је како је, зависи како је схватите.

Постоји ли нека песма која се издвојила и која је вама посебно драга?

– Дуго смо радили на албуму, зато је добро и врло јасно направљен. Надам се да ће сви они који воле нашу музику имати шта добро да слушају идућих пар месеци. Немам омиљену песму, све су ми јако драге. Кад снимим албум, онда га неко време не слушам, јер док га радимо толико пута га преслушам да изгубим објективни осећај. Тешко је издвојити било коју, то тек можда за годину дана могу да вам кажем.

Како објашњавате да ваша популарност није опала после деценија проведених у музици?

– „Бајага и инструктори“ су бенд који пуно ради и зато не снимамо нове песме превише често. Паузе између албума су велике, јер нам пуно времена треба да обиђемо сва места у која нас зову да свирамо. Људи су видели ту нашу енергију и посвећеност и ваљда нас због тога воле.

Током година ни инспирација није нестала?

– Инспирација може да буде било шта, ја се тиме бавим већ четрдесет година и то је постало део посла. Стално правим песме а не објављујем све оне које компонујем или напишем, већ само оне за које мислим да су баш добре.

Има ли талентованих младих бендова, коли- ко се рокенрол променио у данашње време и може ли држати корак са другим врстама музике?

– Свакако да их има, не могу сада да издвојим било кога. Биће их и убудуће. Рокенрол се стално мења, алу су у суштини битне ствари остале исте. С променом технологије и све друго се мења. Рокенрол добро стоји кад постоји добар бенд и добри аутори, неки људи слушају рок, неки фолк. Ми се трудимо да у нашем фаху будемо добри, а шта раде други заиста није наша преокупација.

Какав је пријем албума у окружењу, јесу ли се песме завртеле?

–Песме су одлично прихваћене. У Загребу је 19. маја била исто овако добра промоција, јер је албум рађен у сарадњи ПГП РТС из Београда и „Кроација Рекордса“ из Загреба. Свираћемо свуда, овога лета учествујемо на Егзиту, док ће већи концерти сачекати јесен и зиму.