Забрана за патријарха и културу
НОВИ ЕКСЦЕС ПРИШТИНЕ

Патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења. Због тога Сабор СПЦ није, као што је било планирано, почео са радом 14. маја у Пећкој патријаршији, већ су се архијереји тога дана окупили у Београду, у Храму Светог Саве на Врачару.

„Са становишта људских права и слобода било ког човека, одлука да се поглавару Српске православне цркве и епископима забрани долазак у древно седиште СПЦ јесте неразумна и неприхватљива, у исто време је тачна слика положаја Српске цркве и српског народа на Косову и Метохији” – саопштила је СПЦ 13. маја.

Како је речено, патријарх апелује на све који имају утицај на ситуацију на Космету да учине оно што до њих стоји да се престане са флагрантним кршењем људских права српског народа, па и права на слободу кретања српског патријарха, епископа и свештенства.

„Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се с њим сретне и да се с њим заједно помоли Богу што пре буде могуће” – истакнуто је у саопштењу СПЦ.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је овим поводом рекао да „у тренутку када је патријарх са пратњом требало да пређе административни прелаз Мердаре, када се налазио надомак прелаза, из Приштине је стигла забрана у којој се наводи да поглавар СПЦ не може да уђе на простор Косова и Метохије. Да подлост буде још већа, забрана је стигла 13 минута пре најављене посете, што посебно указује на намеру Аљбина Куртија да додатном малтретирању и изнуривању изложи патријарха српског да више од седам сати проведе у путу.”

„Патријарх српски је увек, у свакој прилици и на сваком месту својим порукама, благим речима и потезима позивао на мир и суживот Срба и Албанаца на простору Космета, не делећи већ снагом свог неспорног ауторитета спајајући људе, ширећи увек и на сваком месту хришћанске поруке љубави и вере и никада се, ни на једном месту није огрешио, ни речју нити делима, о та вечита начела. Таква политика, политика мржње, верске нетолеранције, угњетавања, забрана, кандидовала је такозвано Косово за чланство у Савету Европе и нека се над том чињеницом у светлу данашњих догађаја добро замисле сви они представници међународне заједнице који такву политику креирају и подржавају. Никада угњетавање једног народа и његових верских права и слобода није донело никоме добро и док су српске светиње на Косову и Метохији места ходочашћа и самих Албанаца који у њима налазе утеху и прекопотребни мир и исцељење и где су увек дочекани отворених двери, политика која се данас креира у Приштини чини све да се те танане везе прекину” – закључио је Петковић.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању