Овце нису за шишање
НОВИ МОДНИ ЦЕНТРИ У СВЕТУ

Кретања у модној индустрији су последњих година крајње занимљива – прави земљотрес у свету шика и гламура дешава се пред нашим очима.

Нови модни центри

Најпре – рађају се нови модни центри. Милано, Париз, Њујорк добили су конкуренцију. Дубаи, пре свих. Пустињски град, познат по вештачким острвима и немогуће високим облакодерима, стециште је  богатих људи из целог света, док радну снагу чине, углавном, дошљаци из Индије, Бангладеша и Пакистана. Овај чудновати супермодерни и конзервативни град у Уједињеним Арапским Емиратима је седиште магазина „Вог Арабија“, има највећи тржни центар на свету величине педесет фудбалских терена, а ту је и такозвана Дизајнерска четврт која се простире на седам милиона квадратних метара. У оквиру ње су галерије, радионице, канцеларије и уметнички атељи фирми као што су „Кристијан Диор“ или „Бербери“, као и локалних модних талената као што је Надин Кансо.

Све то чини Уједињене Арапске Емирате другим највећим модним тржиштем у развоју, одмах иза Индије. Ту се одржава и Арапска недеља моде, а многи западни креатори отварају своје производне и занатске центре тамо, попут јувелирског гиганта „Сваровски“. Чак иако се данас у арапском Дубаију не може замислити одржавање ревије доњег веша „Викторијас сикрет“, у граду и држави се троши превише новца на моду и луксузну робу што је чињеница која Дубаи гура у сам врх светских модних центара.

И Вијетнам је одмах ту, иза Дубаија. Етикета „Произведено у Вијетнаму“ данас има другачије значење него у прошлом веку. Вијетнам је некада био синоним за извоз јефтине гардеробе односно „брзе хране“ у свету моде, а данас је домовина неких креатора, значајних у светским размерама. Ту пре свега мислимо на људе какви су До Ман Куонг и Енгајен Конг Три чије моделе носе поп звезде, од Ријане до Кети Пери.

Већина њих се школовала у свету и вратила кући да пренесе знање младима. До пре десетак година у Вијетнаму су постојале само четири школе за модне дизајнере, а сада их само у граду Хо Ши Мину има петнаест. Тамо се одржава и фестивал „Модологија“ на коме студенти модних школа показују своје идеје и знање. Од авангарде до традиционалних вијетнамских мотива и материјала – вiјетнамска модна сцена једна је од најзанимљивијих данас у свету.

 

Приредио Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању