Ко су мигранти а ко староседеоци
НОВИ ПОГЛЕД НА ЕВРОПУ

Сиријски избеглица који постаје порно звезда, шпански рибар који се придружује илегалној риболовној експедицији на Антарктик, Авганистанка која је заробљена док је паковала маслине усред грчких пожара… Међу јунацима књиге  „Ово је Европа: Начин на који сада живимо” Бена Џуде су и румунски возачи камиона који се паркирају и спавају на енглеским сервисним станицама крај аутопута да би до јутра открили да им је роба украдена; турски студенти у Амстердаму чије љубавне везе обухватају континенте; италијански планински спасиоци који помажу западноафричким мигрантима да пређу Алпе на температурама испод нуле; пастир у руралном срцу католичке Португалије са партнером Словаком чији је дом уништен у пожарима; млада Летонка увучена у сексуални рад, радница мађарског „Лидла” са тумором на мозгу… Све приче покушавају да нам дају нову аналзу како се осећају досељеници и да ли себе доживљавају као Европљане.

Бен Џуда је писац и новинар. Студирао је на Оксфорском Универзитету. Извештавао је из целе Европе о политичким и друштвеним збивањима за „The Sunday Times”, „The Financial Times” и „Foreign Policy”. Мајстор је књижевне репортаже па је 2019. године добио престужну награду названу по пољском писцу Ришарду Капушћињском за књигу „Ово је Лондон”.

Његова поменута нова књига је збирка прича аутсајдера на Старом континенту, миграната из сиромашних или ратом захваћених земаља. Аутор је пронашао аутентичне приче које се налазе негде између јаве и сна, маште и реалности, мира и линије фронта.

Ово није нужно врста књиге која се може очекивати од политичког аналитичара као што је Џуда, који је и директор Атлантског савета, иницијативе за обликовање слободнијег, безбеднијег и просперитетнијег света. „Ово је Европа: Начин на који сада живимо” обухвата период од 2018. до 2023. године и састоји се од живописних и емпатичних портрета оних које Џуда описује као „старе и нове Европљане“.

У француским Алпима среће афричке тражиоце азила који прелазе опасне планинске руте у нади да ће пронаћи бољи живот, на југоистоку Белорусије, наилази на локалну породицу спремну да ризикује све да би протестовала против Александра Лукашенка, у источној украјинској области Доњецк, упознаје младу жену која оставља своје дете да би кувала за украјинске војнике на фронтовима рата…

Џуда дозвољава свакој од 23 особе које су представљене у књизи да испричају своје приче — у трећем лицу, не у стилу исповедања већ слободног изговарања суште, болне истине. „Желео сам да окупим све њих у књизи и да нам свако исприча причу о томе шта је Европа данас“, каже Џуда, „и да свако од њих својим животом одговори на то шта Европа значи за њих.“

 

Пише Никола Тодорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању