Претреси, хапшења, напади
НОВИ ПРОГОН СРБА СА КиМ

Од како је пре четири месеца на северу Косова и Метохије, према прелазима Брњак и Јариње из правца Косовска Митровице, успостављено седам станица пограничне полиције и јединица за брзе интервенције настали су  стални проблеми Срба  не само са севера КиМ  већ и оних јужно од Ибра и оних који долазе на Косово из Србије преко ова два прелаза.

Најновије рањавање Милана Јовановића (10. априла нешто после 22 сата) од стране пограничне полиције на пункту Бистрица, доказ је да су Срби на северу КиМ апсолутно угрожени, јер је Косовска полиција 15 сати од догађаја тврдила да нико није пуцао на овом пункту.

Притиснути од стране Београда, али и Еулекса да покажу снимак камере са тог места, сутрадан поподне огласили су се да је са пункта Бистрица пуцала погранична полиција на цивилно возило, у коме је тешко повређен Милан Јовановић, и да су због тога суспендована четири косовска полицајца.

Учестале оружане акције косовске полиције и специјалаца Росу на северу, напади и све бројнија неоснована хапшења и притварања Срба унели су немир међу српским становништвом. Нико не зна по ком основу може да заврши у затвору, многи се тамо већ налазе у притворима који трају предуго, па људи све то тумаче као наставак погрома другим средствима.

За нешто више од месец дана албански припадници специјалне косовске полиције под називом Росу, али и јединица за специјалне операције под називом ФИТ (јединица за брзе интервенције), претукли су двојицу српских младића, а ухапсили (једног пустили) тројицу Срба на северу Космета.

У селу Јошаница, претукли су двојицу младића Л.Ђ. (23) и Ђ. М. (24) (7. марта) јер нису веровали да траже изгубљени телефон, већ да су “шверцери“ и њих су после ноћи проведене у митровачкој болници пустили на кућно лечење.

Испоставиће се да је „грешка“ косовске полиције, као што је била „грешка“ и приликом хапшења Миљана Јовановића (28. марта) бившег полицајца, којег су ухапсили пред супругом и двоје малолетне деце на административном прелазу Јариње. Миљан, који се са породицом враћао из Рашке ка родној Каменици, „замењен“ је са особом која има слично име, али исто презиме. Пуштен је. Косовска полиција је саопштила да је „направљена грешка у читачу личних карата“, али то није могло да умањи стрес и шок који је ова породица доживела.

Убрзо је, 1. априла, ухапшен Милован Божовић, из Зубиног Потока, којем су специјалне јединице у цивилним аутима и цивилном оделу препречиле пут на мосту у селу Придворица и одвели га у непознатом правцу. Тек после дан и по сазнало се да је у полицијском притвору у Приштини, а онда је изведен на суд, где му је судија Основног суда одредио једномесечни притвор.

Специјални тужилац Косова му је на леђа натоварио „паљење аута, учествовање у криминалној групи“, а наводно га сумњичи и за „убиство Еулекс полицајца“, иако се незванично чује да је за то „дело“ Божовића својевремено Еулекс ослободио.

 

Текст и фотографије : Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању