УРЕЂЕЊЕ БРДА ХИСАР У ПРОКУПЉУ
Нови сјај старог града

Најомиљеније шеталиште Прокупчана, брдо Хисар које се издиже изнад града и на чијем врху су остаци старе утврде, могло би до краја лета да засија у пуном сјају. Чак и буквално, јер је за уређење расвете и паркинг простора својевремено уплаћено десет милиона динара. Ако све буде према плану, а сва је прилика да хоће, град на Топлици ће добити не само освежено и уређено шеталиште већ и место где ће да се одвијају сва културна дешавања на отвореном.

Након завршене прве фазе, која је обухватала санацију бедема и поправку оштећених делова зида, као и осветљење простора, Министарство трговине и телекомуникација је одобрило још 17 милиона динара за наставак радова. Осим уређења још неких делова тврђаве, тај новац биће утрошен за реконструкцију и санацију пута који вијуга од града ка врху Хисара.

Радови на уређењу овог простора започети су крајем 2019. Иако је било довољно средстава, темпо није ишао како је планирано, што због временских (не)услова што због короне, јер су приликом радова морале да се поштују све прописане епидемиолошке мере. Али и због тога што је реч о споменику културе под заштитом државе, па се извођачи радова придржавају плана стручњака, јер читав простор мора да задржи аутентичан изглед. У оквиру овог пројекта планирана је и монтажна летња позорница, капацитета 150 места за седење, и ту ће, како културни посленици града кажу, у свим лепим данима да буду одржаване манифестације. Позоришне представе, промоције књига, рецитали, мањи фолклорни програми.

А није само стари град на врху брда заштићен и важан граду. Низ објеката на брду и у његовом подножју, односно читаво брдо још 1961. године проглашено је за културно добро. А двадесет и две године касније, степен заштите је повећан, па је то данас културно добро од великог значаја Републике Србије.

И, логично је питање шта се то још налази на овом брду када је тако заштићено. Но, пре тога, која реч о утврђењу које се уређује. У народу је познат као Југ Богданов град. Та утврда простирала се, заправо, по целом Хисару. Овална цитадела била је заштићена сувим шанцем. Одатле су се ширила два бедема, тако да је утврђење на врху било заштићено већ од подножја брда. О томе сведочи и такозвана Водена кула, коју зову и Југ Богданова кула, а налази се на обали реке Топлице која је са три стране опасала Хисар.

 

Текст и фотографије О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању