UREĐENJE BRDA HISAR U PROKUPLJU
Novi sjaj starog grada

Najomiljenije šetalište Prokupčana, brdo Hisar koje se izdiže iznad grada i na čijem vrhu su ostaci stare utvrde, moglo bi do kraja leta da zasija u punom sjaju. Čak i bukvalno, jer je za uređenje rasvete i parking prostora svojevremeno uplaćeno deset miliona dinara. Ako sve bude prema planu, a sva je prilika da hoće, grad na Toplici će dobiti ne samo osveženo i uređeno šetalište već i mesto gde će da se odvijaju sva kulturna dešavanja na otvorenom.

Nakon završene prve faze, koja je obuhvatala sanaciju bedema i popravku oštećenih delova zida, kao i osvetljenje prostora, Ministarstvo trgovine i telekomunikacija je odobrilo još 17 miliona dinara za nastavak radova. Osim uređenja još nekih delova tvrđave, taj novac biće utrošen za rekonstrukciju i sanaciju puta koji vijuga od grada ka vrhu Hisara.

Radovi na uređenju ovog prostora započeti su krajem 2019. Iako je bilo dovoljno sredstava, tempo nije išao kako je planirano, što zbog vremenskih (ne)uslova što zbog korone, jer su prilikom radova morale da se poštuju sve propisane epidemiološke mere. Ali i zbog toga što je reč o spomeniku kulture pod zaštitom države, pa se izvođači radova pridržavaju plana stručnjaka, jer čitav prostor mora da zadrži autentičan izgled. U okviru ovog projekta planirana je i montažna letnja pozornica, kapaciteta 150 mesta za sedenje, i tu će, kako kulturni poslenici grada kažu, u svim lepim danima da budu održavane manifestacije. Pozorišne predstave, promocije knjiga, recitali, manji folklorni programi.

A nije samo stari grad na vrhu brda zaštićen i važan gradu. Niz objekata na brdu i u njegovom podnožju, odnosno čitavo brdo još 1961. godine proglašeno je za kulturno dobro. A dvadeset i dve godine kasnije, stepen zaštite je povećan, pa je to danas kulturno dobro od velikog značaja Republike Srbije.

I, logično je pitanje šta se to još nalazi na ovom brdu kada je tako zaštićeno. No, pre toga, koja reč o utvrđenju koje se uređuje. U narodu je poznat kao Jug Bogdanov grad. Ta utvrda prostirala se, zapravo, po celom Hisaru. Ovalna citadela bila je zaštićena suvim šancem. Odatle su se širila dva bedema, tako da je utvrđenje na vrhu bilo zaštićeno već od podnožja brda. O tome svedoči i takozvana Vodena kula, koju zovu i Jug Bogdanova kula, a nalazi se na obali reke Toplice koja je sa tri strane opasala Hisar.

 

Tekst i fotografije O. Radulović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju