NUDŽIN MUSTAFA: JEDNA IZBEGLIČKA PRIČA

Od agonije do slave

Upravo ovih dana navršava se pet godina od kada je, posle pet hiljada kiloemtara puta pređenog u invalidskim kolicima, stigla u Nemačku. Kada je napustila svoj dom u Siriji imala je tri cilja: da se pridruži bratu i sestri u Nemačkoj, da upozna kraljicu Elizabetu Drugu i da postane astronaut. Evo šta je ostvarila

PIŠE M.STAMATOVIĆ

Nudžin Mustafa je rođena u velikoj kurdskoj porodici, u Manbidžu, gradu na severu Sirije, prvog dana Nove 1999. Na žalost, bebu je ubrzo pogodila cerebralna paraliza i porodica se u potrazi sa boljim životom za sve, seli u Alep. Međutim, novca za školovanje deteta sa posebnim potrebama nisu imali, pa je Nudžin detinjstvo provela u stanu na petom spratu, gledajući televiziju, mahom dokumentarni program i američke televizijske serije. Tako je naučila engleski jezik.

Seća se dana, imala je tada jedanaest godina, kada je dok su na ekranu išle vesti, sa ulice ispred njene dopirala zaglušujuća i preteća buka. Nije u tom trenutku mogla ni da zamisli da će nemiri, koji su tada još bili sporadični, označiti početak građanskog rata u Siriji i agonije za više miliona njenih stanovnika. Među njima i njenu, i agoniju njene porodice.

Kako su borbe na ulicama Alepa postajale sve žešće i smrtonosnije, porodica iz grada beži ka severu, nadajući se da će preći u Tursku. Prešli su granicu, ali su se u Turskoj razdvojili. Nudžinin brat Blend nastavlja put ka najstarijoj sestri Šijar, koja se nastanila u Nemačkoj deceniju ranije. Ubrzo, u septembru 2015. za njim kreće Nudžin, u invalidskim kolicima, njene dve sestre i četiri mlade rođake. Roditelji ostaju u izbegličkom kampu u Turskoj.

Starija sestra Nizrin gura kolica, kilometrima i nedeljama, duž tursko-sirijske granice, do luke Bodrum na obali Egejskog mora. U Bodrumu su krijumčarima platile da ih do grčkog ostrva Lezbos prevezu u gumenom čamcu sa još tridesetak izbeglica. I danas se s osmehom seća trenutka kada je Ajvor Priket, fotograf Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) „uhvatio“ scenu kako je druge izbeglice iznose iz čamca pošto se okupala u vodama Lezbosa. Ubrzo je njeno lice bljesnulo u informativnim emisijama i na naslovnim stranama novina širom sveta.

U Evropi sam provela tek pet minuta i već sam bila slavna – smeje se Nudžin.

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju