О естетским корекцијама

Лепота је данас некако постала приоритет. А очување младости императив. Одричемо се много чега због тога. Али, да ли баш увек изаберемо или „добијемо“ најбољу естетску корекцију за нас, ону која ће сачувати природну лепоту и свежину што је свакако најпожељније

Стална дилема о томе шта урадити од естетских корекција и како побољшати изглед коже лети, не заобилази ниједну жену. Како освежити, хидрирати, подмладити лице, а изгледати што природније? О неинвазивним, савременим корекцијама, о онима које дају резултате, о заблудама, хијалурону, ботоксу, радио таласима, о пилинзима и најбољим начинима да „пробудимо“ колаген разговарали смо са ас. др сци. мед. Ивицом Јеремићем.

Лети нам је свима хидратација неопходна. Може ли се у ово доба године радити дубока хидратација коже и да ли препоручујете хемијске пилинге?

– Лето није време за дубоке хемијске пилинге, јер постоји велики ризик од развоја хиперпигментација. Чак и површни пилинзи ако се раде лети некада могу да направе проблем. Лето је право време за третмане хидратације коже, јер је управо кожа тада најсклонија исушивању и развоју површних бора. Најчешће се у ту сврху користе препарати неукрштене хијалуронске киселине који имају велики капацитет везивања воде. Међутим, у последње време све се више користе тзв. филери за мезотерапију. Ради се о специјалним врстама укрштеног хијалурона, чији су молекули у облику мреже и отпорни на брзу разградњу. Применом укрштених хијалурона постиже се ефекат изузетне хидратације који траје и до 9 месеци.

Излази ли ботокс из моде или је у неким ситуацијама незаменљив? Коме никако не препоручујете ботокс?

– Иако се за ботокс везују многе оптужбе, ботокс јетретман који за најмање уложеног новца обезбеђује најбоље резултате, наравно, ако се ради о добро одабраном пацијенту. Ботокс је незамењив за мимичне боре, оне боре које настају због активности мимичних мишића. Такве су боре око очију, у корену носа и на челу. Поред тога ботокс значајно поправља циркулацију у ткиву и пацијенти примете да им лице „некако сине“. Ботокс се може успешно примењивати за подизање обрва, поправљање асиметричног осмеха, подизање углова усана итд. Занимљиво је да је сада у току велика студија која испитује утицај ботокса на симптоме депресије. Примећено је да након апликовања ботокса у регију између обрва долази до смањења симптома депресије. Како су мишићи у овом делу чела одговорни за мрштење, претпоставља се да спречавање мрштења индиректно доводи до побољшања расположења.

Наставак можете прочитати у броју 3105.