O estetskim korekcijama

Lepota je danas nekako postala prioritet. A očuvanje mladosti imperativ. Odričemo se mnogo čega zbog toga. Ali, da li baš uvek izaberemo ili „dobijemo“ najbolju estetsku korekciju za nas, onu koja će sačuvati prirodnu lepotu i svežinu što je svakako najpoželjnije

Stalna dilema o tome šta uraditi od estetskih korekcija i kako poboljšati izgled kože leti, ne zaobilazi nijednu ženu. Kako osvežiti, hidrirati, podmladiti lice, a izgledati što prirodnije? O neinvazivnim, savremenim korekcijama, o onima koje daju rezultate, o zabludama, hijaluronu, botoksu, radio talasima, o pilinzima i najboljim načinima da „probudimo“ kolagen razgovarali smo sa as. dr sci. med. Ivicom Jeremićem.

Leti nam je svima hidratacija neophodna. Može li se u ovo doba godine raditi duboka hidratacija kože i da li preporučujete hemijske pilinge?

– Leto nije vreme za duboke hemijske pilinge, jer postoji veliki rizik od razvoja hiperpigmentacija. Čak i površni pilinzi ako se rade leti nekada mogu da naprave problem. Leto je pravo vreme za tretmane hidratacije kože, jer je upravo koža tada najsklonija isušivanju i razvoju površnih bora. Najčešće se u tu svrhu koriste preparati neukrštene hijaluronske kiseline koji imaju veliki kapacitet vezivanja vode. Međutim, u poslednje vreme sve se više koriste tzv. fileri za mezoterapiju. Radi se o specijalnim vrstama ukrštenog hijalurona, čiji su molekuli u obliku mreže i otporni na brzu razgradnju. Primenom ukrštenih hijalurona postiže se efekat izuzetne hidratacije koji traje i do 9 meseci.

Izlazi li botoks iz mode ili je u nekim situacijama nezamenljiv? Kome nikako ne preporučujete botoks?

– Iako se za botoks vezuju mnoge optužbe, botoks jetretman koji za najmanje uloženog novca obezbeđuje najbolje rezultate, naravno, ako se radi o dobro odabranom pacijentu. Botoks je nezamenjiv za mimične bore, one bore koje nastaju zbog aktivnosti mimičnih mišića. Takve su bore oko očiju, u korenu nosa i na čelu. Pored toga botoks značajno popravlja cirkulaciju u tkivu i pacijenti primete da im lice „nekako sine“. Botoks se može uspešno primenjivati za podizanje obrva, popravljanje asimetričnog osmeha, podizanje uglova usana itd. Zanimljivo je da je sada u toku velika studija koja ispituje uticaj botoksa na simptome depresije. Primećeno je da nakon aplikovanja botoksa u regiju između obrva dolazi do smanjenja simptoma depresije. Kako su mišići u ovom delu čela odgovorni za mrštenje, pretpostavlja se da sprečavanje mrštenja indirektno dovodi do poboljšanja raspoloženja.

Nastavak možete pročitati u broju 3105.