ИЗЛОЖБЕ
О мигрантима, сеобама и лавиринтима

Фотографије најзначајнијих светских репортера о миграцијама изложене су у Новом Саду на Тргу слободе. Изложба је реализована у сарадњи са Фондацијом World Press Photo из Амстердама и обухвата материјал из њихове архиве, настао после 2000. године. Кроз 58 фотографија приказано је 28 фото-репортажа престижних светских фото-репортера, попут Аустралијанца Ворена Ричардсона, преко поетске визије снова афричких миграната у Италији Алисе Мартинове, до познате фотографије миграната на малом чамцу Масима Сестинија.

„На овој изложби ми истражујемо мотиве које људи имају да би се отиснули на овако опасно путовање у потрази за безбедношћу или бољим животом. Она приказује мигранте и избеглице широм света који теже да оставе за собом нешто да би обезбедили својим породицама безбедније животе, да би прелазили опасне границе и да би пролазили кроз потешкоће изградње новог живота у некој страној земљи“, рекла је на отварању изложбе Бабет Варендорф, кустоскиња из Холандије.

Подаци надлежних светских институција кажу да је у 2020. години у свету било дупло више миграната него пре 20 година – 281 милион. Чак 84 милиона су избеглице, а 45 одсто њих су деца. „Фотографи су они који хуманизују ове бројеве, јер иза сваког броја стоји једна особа, која има своју причу о људској и личној патњи“, каже шефица Представништва УНХЦР у Србији, Франческа Бонели.

 

Припремио О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању