ИЗЛОЖБЕ ЗА СВАЧИЈИ УКУС
Од еротике до мале пластике

Изложба Богдана Максимовића под називом „Pas de Deux” отворена је у галерији КЦ Магацин „Оставинска” и траје до 15. јула. Радови заправо уклапају митове, античке симболе и древна предања са еротиком – једном од најдужих уметничких традиција која се провлачи од ренесансе наовамо.

– Радовима су обухваћени неки од најпознатијих митова – мит о Самсону, Хаосу и Еросу, Венери, Давиду и Голијату, о Европи из Хомерове „Илијаде” – објашњава аутор. – Централни мотив је еротика која се, са једне стране, ослања на традицију и слике попут Ботичелијеве „Венере”, а са друге стране је преиспитује. Јунакиње слика су смеле и свесне себе. Оне гледају посматрача право у очи и руше табуе, показујући да су свесне погледа које привлаче.

Рад на серији радова „Pas de Deux” Максимовић је почео 2015, а о  изложби још каже:

– Ова изложбена поставка обухвата 20 радова који спајају различите естетике – стрипа, 3Д и дигиталне графике и ослања се на клупску, кабаре и бурлескну естетику. У већини случајева, ликови на сликама су стварне личности. Радио сам са моделима и уз њихову сагласност јер сам желео да пренесем на радове њихове идентитете и вредности.

 

Припремио О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању