ИЗЛОЖБЕ КОЈЕ ТРЕБА ВИДЕТИ
Од Олимпијаде до Нотр Дама

На дан када се обележавало сто дана до почетка Олимпијских игара у Токију, 14. априла, отворена је изложба “Пут правих вредности” у Галерији Српске академије науке и уметности. Изложба, у организацији Олимпијског комитета Србије – Олимпијског музеја и САНУ говори о историји олимпизма у Србији и трајаће до 30. маја.

Како су организатори рекли, изложба има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини, од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи.

Аутори изложбе су поставку замислили као три усклађене целине  и сваку чине текстуални, илустративни и дигитални елементи. Прва је посвећена идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Античких игара. Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2016. са подацима о Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези са Играма. Трећа целина обухвата архитектонско наслеђе београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века (19. и 20.) а у контексту целокупне историје и архитектуре Београда у том периоду.

 

Приредио О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању