IZLOŽBE KOJE TREBA VIDETI
Od Olimpijade do Notr Dama

Na dan kada se obeležavalo sto dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju, 14. aprila, otvorena je izložba “Put pravih vrednosti” u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti. Izložba, u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije – Olimpijskog muzeja i SANU govori o istoriji olimpizma u Srbiji i trajaće do 30. maja.

Kako su organizatori rekli, izložba ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini, od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

Autori izložbe su postavku zamislili kao tri usklađene celine  i svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi. Prva je posvećena idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. sa podacima o Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi sa Igrama. Treća celina obuhvata arhitektonsko nasleđe beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (19. i 20.) a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu.

 

Priredio O. Radulović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju