ZAVRŠEN 14. KUSTENDORF
Od otpora ne odustajemo

Četrnaesti Međunarodni festival Kustendorf završen je dodelom nagrada najboljim filmovima takmičarskog programa (takmičila su se 22 ostvarenja).Članovi žirija: Miki Manojlović, Aliče Rorvaher, Bruno Tarijer i Mišel Amatje, odlučili su jednoglasno da nagradu Zlatno jaje dobiju dva filma: „Presuda u slučaju K.“, reditelja Uzgira Anila, iz Austrije, i film „Pravo po rođenju“, rediteljke Inbar Horeš, iz Izraela. Srebrno jaje dobio je film Kiša, reditelja Pjotra Milčareka, iz Poljske. Bronzano jaje osvojio je film „Konzumirati savremeno“, rediteljke Ane Aleksovske, iz Severne Makedonije. Nagradu „Vinko Filač“ za najbolju kameru dobio je Sezar Stolecki za film „Dome, slatki dome“, koji je režirala Agata Pušč, iz Poljske. Žiri je odlučio da ove godine dodeli i Cpecijalnu nagradu filmu „U čamcu“, reditelja Bajzaka Mamatalijeva, iz Kirgistana.

Poslednjeg festivalskog dana, u okviru programa „Savremene tendencije“, bili su prikazani filmovi: „Kamenolomac“ rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio, kao i poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka„Rastvaranje“. Filmove su, kao i prethodna tri dana, pratili razgovori Emira Kusturice sa autorima.

„Pre nekoliko godina smo pročitali u novinama da je jedna Italijanka umrla na polju tokom radnog vremena. Vlasnik poseda ju je eksploatisao. I ta činjenica nas je, nažalost, podsetila na našu ličnu, porodičnu priču koja se dogodila pre 17 godina, kada je naša baka umrla na istom prostoru i u istim životnim uslovima, kao radnik na njivi, tako da smo pokušali da počnemo sa tom idejom, kao da se vreme nije promenilo tokom svih ovih godina“, rekla su braća De Serio. „Namera nam nije bila da stvorimo nešto što bi moglo biti zabavnog karaktera, već da to bude usko povezano sa našim korenima, ali i sa našim srcima. U isto vreme, to je bila etička stvar“.

Četrnaesti Kustendorf trajao je od 22. do 25. januara i prvi put bio je održan na digitalnoj platformi. Na otvaranju je prikazan rođendanski omaž holivudskoj divi Fej Danavej, koja je igrala u Emirovom američkom filmu „Arizona drim“, kao i Kusturičino dokumentarno ostvarenje Junaci našeg vremena.

U okviru programa „Savremene tendencije“ prikazan je i film „Vendi“, reditelja Bena Zejtlina, nakon koga je sledio razgovor Emira Kusturice sa rediteljem. Rekavši da je gledanje filma bilo neverovatno putovanje, Emir je poručio Benu da će ovaj film ostati jako dugo, ne samo u sećanju već i u istoriji i zanimalo ga je šta je bio glavni izvor inspiracije za priču. „Sve je poteklo od mene i moje sestre, sa kojom sam uradio ovaj film. Mi smo čitavog života čekali Petra Pana, mislili smo da će se jednog dana pojaviti i odvesti nas, ali nikada nije došao, tako da je to bio naš način da odemo i pronađemo ga. I da pokušamo da proživimo ovu priču najbliže što možemo onome o čemu smo čitavog detinjstva zajedno maštali“ – rekao je Ben Zejtlin.

 

Piše S. JOKANOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju