ИЗЛОЖБЕ: ВЕСНА КНЕЖЕВИЋ
Од пољупца до трпезе

 

Изложба слика под називом „Четврта соба“ ауторке Весне Кнежевић, отворена је у четвртак, 25. фебруара, у „Галерији `73”, у Пожешкој улици у Београду, и трајаће до 9. марта.

Весна Кнежевић несумњиво спада у најважније ствараоце наше савремене ликовне сцене. На самосталним изложбама, а има их више од 50, враћа се сталним темама али и уводи нове. „Пољубац“ као архетипски чин блискости два људска бића, затим циклус „Трпезе“… Готово увек то су велики формати који омогућавају да се гест размахне, са њеним препознатљивим експресионистичким приступом.

„Слике се понашају као објекти и прилагођавају простор својим потребама. Како слике праве целине у контексту различитих догађаја и на тај начин се везују, тако и изложба добија разуђеност у простору,”  објашњава Кнежевићева.

Весна Кнежевић је рођена у Београду 1959. Прву београдску гимназију је завршила 1978. и исте године уписала Факултет ликовних уметности у Београду. Дипломирала је 1983. а магистарирала 1985. Члан је УЛУС-а од а на студијском боравку у Паризу била је 1989. као добитник награде „Моша Пијаде”. Докторске уметничке студије завршила је 2017, и тренутно је у звању редовног професора на Факултету ликовних уметности у Београду.

Излагала је у галеријама у: Београду, Сомбору, Суботици, Пожаревцу, Књажевцу, Крагујевцу, Земуну, Крушевцу, Кикинди, Новом Саду, Пријепољу, Ваљеву, Горњем Милановцу, Ћуприји, Деспотовцу, Љигу, Јагодини, Чачку, као и у Москви, Дубровнику, Милану, Софији, Дидимотихону, Бечу, Котору, Минхену, Пловдиву, Сарајеву, Meксико-ситију, Сливену, Килу, Трнову, Подгорици, Скопљу, Поречу, Бањалуци, Монтевидеу, Aмстердаму, Токију, Лондону.