ИЗЛОЖБЕ
Одабрали смо шест за вас

Београдска Сава променада

Лица ирске музике

Изложба фотографија истакнутог ирског уметника Ендруа Кетлина оганизована је на Сава променади у оквиру јубиларног, десетог Београдског ирског фестивала. Приказане су фотографије из нове књиге „Песма бунта – лица ирске музике”, а публика и гости престонице имају прилику да виде неке од најважнијих музичара као што су: Лиам О’Маонлаи, Шејн Мекгауан, Шинејд О’ Конор, Боно, Кристи Мур, Финбар Фјури, Фергал Шарки, Боб Гелдоф, Дамиен Демпси, Фил Линот и Рори Галагер. Познати по својој енергији, како на сцени тако и ван ње, ови уметници изменили су лице ирске музике и претворили је у међународну силу каква је данас.

„Једна од тема коју аутор изложбе Ендру Кетлин препознаје јесте борба, енергија која се буди у потрази за слободом, а чија се експресија крије у музици. Сви у Ирској знају да певају јер је то саставни део нашег идентитета. Та задивљујућа снага коју поседују музичари какви су Боб Гелдоф, Фин Линард, Ван Морисон или Боно, долази из борбе за независност. Србија се такође током историје борила за слободу и зато, непосредно, разуме о чему ирски музичари певају. Чак иако не разумете речи, ви осећате ту енергију“, казао је Јаш Камински, директор Београдског ирског фестивала.

Изложба је отворена до 31. марта.

 

Галерија Куће легата

Уметничка дела Недељка Гвозденовића

Поводом 120 година од рођења великог уметника, добротвора и дародавца Недељка Гвозденовића, у београдској Кући легата изложена су његова уметничка дела. Стваралаштво Недељка Гвозденовића, поред своје морфолошке разноврсности, представља и један од обимнијих ауторских опуса српских уметника друге половине двадесетог века. Према тврдњама самог Гвозденовића он садржи између 1.700 и 1.800 слика. Поклон-збирку својих дела академик-сликар Гвозденовић пренео је 1980. године у власништво Граду Београду. Легат чине 562 уметничка дела: 45 слика у техници уље на платну и на картону и 517 радова на папиру, у разним техникама.

Посетиоци радове могу да виде до 24. марта

 

Припремио О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању