Приштина награђена за непослушност
ОДЛУКА БЕЗ ПРЕСЕДАНА

Парламентарна скупштина НАТО у понедељак 27. маја је у Софији прихватила препоруку за унапређење статуса Косова са члана посматрача на придруженог члана Северноатланске алијансе. Такозвана Скупштина Косова добила је статус придруженог члана у Парламентарној скупштини НАТО-а.

Одлука је донета директним кршењем Резолуције 1244 јер, докле год ова Резолуција постоји она брани да Косово постане међународно призната држава а тиме и да буде било какав члан НАТО алијансе. По документу Р-1244, Косово је протекторат, што је за Србију подједнако важна одредба као и она да је саставни део Србије.

Кључна одредба Р-1244 је о територијалној целовитости СР Југославије, односно њене сукцесорке Србије, у чијем је саставу Косово и Метохија, но, за НАТО и земље Запада, пре свега, кршење докумената, међународног права и споразума је само наставак правног насиља  над Србијом.

Буквално, за саботажу дијалога са Београдом, неиспуњавање потписаних споразума и свакодневни терор над српским народом Приштина је награђена још једним степеником више у међународним организацијама.

Иначе, ова одлука да Косово постане придружени члан у Парламентарној скупштини (ПС) НАТО-а донета је без консензуса, против је једино гласала Мађарска, док је 14 чланица ПС било уздржано. Придружени члан постала је и Малта.

Осим посланика земаља које нису признале једнострано проглашену независност такозване државе Косово – Шпанија, Румунија, Словачка и Грчка – руку „за“ нису подигле ни делегације које признају тзв. Косово – Француска и Италија. Наши представници, који су дан раније писмом затражили да се статус тзв. Косова у ПС НАТО не мења, захвалили су свим земљама које су показале разумевање за аргументе Србије и одолеле притисцима.

– Посебну захвалност изражавамо делегацији Мађарске, која је изричито гласала против ове одлуке – наводи се у саопштењу српске делегације.

– Нашим представницима није било омогућено да се јаве за реч пре гласања, нити након потврђивања. Напомињемо да нисмо били консултовани током процеса доношења ове одлуке. Резултати гласања показују да није било консензуса и сви смо сведочили веома опасном преседану.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању