Oleoterapija: crni kim – moćan i lekovit

Primena ulja u tretmanu različitih bolesti i tegoba, ili kao preventiva, poznata je od davnina. Mogu se nanositi na kožu i pomoći u rešavanju različitih dermatitisa, ili uzimati u obliku kapsula ili na kašičicu, za stomačne probleme, a odlična su i za ispiranje usne duplje, jer se na taj način organizam čisti od toksina

Ako bismo meću najmoćnijim prirodnim lekovima sveta izabrali jedan, u užoj konkurenciji bi bez sumnje bilo ulje crnog kima. Za ovo ulje Muhamed je rekao da ’leči sve osim smrti’. Koristi se za astmu, veliki kašalj, bronhitis i upalu grla, a uništava i viruse, bakterije, gljivice i parazite. Osim toga, snažno delovanje ulja crnog kima ključno je i u tretiranju alergija, multiple skleroze, Kronove bolesti, dijabetesa, dermatitisa i psorijaze, artritisa i reume, hipotireoidizma, sistemskog lupusa i skleroderme. – Otkriveno je da je zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju antitumorska svojstva, crni kim odličan način prevencije svih vrsta raka. Jedno od najuzbudljivijih otkrića jeste da uništava ćelije najtežih oblika karcinoma – raka pankreasa, leukemije, a smanjuje i posledice radiološke terapije. Ulje crnog kima prirodan je antihistaminik i jedan od najpopularnijih prirodnih lekova za terapiju i prevenciju alergija, – kaže za „Ilustrovanu“ Milka Raičević, nutricionista i aromaterapeut.Prema njenim rečima, ovo ulje treba da počne da se koristi nekoliko meseci pre sezone alergija, da bi se organizam unapred pripremio. Crni kim je prirodni antibiotik koji nema štetnih posledica, a primenjuje se i u lečenju urinarnih infekcija. Pročišćava probavni sastav (ubija parazite u njima) i koristi se u borbi protiv gljivičnih oboljenja poput kandide.Spoljna primena deluje kod gljivica na noktima i stopalima, dermatitisa, neurodermatitisa, gubitka kose, psorijaze, akni, hroničnih i alergijskih upala. Ulje crnog kima, veli naša sagovornica, čisti ten, ublažava bore i neguje sve tipove kože, jača kosu i daje joj sjaj, a zbog svog delovanja protiv gljivica i bakterija, smanjuje i perut. Inače, ovo ulje dostupno je u obliku ulja ili kapsula, pri čemu je dnevna količina jedna čajna kašičica, tri puta dnevno. Takođe, ulje se koristi i lokalno – za negu problematične kože i vlasišta, kod artritisa i reume, te kod migrena. U mnogim receptima, preporuka je da se pomeša ulje crnog kima sa medom i popije. Kod bolesti uha, ulje crnog kima razređeno s maslinovim uljem kapa se direktno u uho.

Šta je zapravo oleoterapija?

– Oleoterapija predstavlja lokalnu primenu prirodnih ulja pri lečenju određenih tegoba i bolesti. Ulja sadrže nezasićene masne kiseline i blagotvorne vitamine. Istočnjačka medicina uči da zdravlje zavisi od ravnoteže triju doša – psihofizičkih energija koje upravljaju umom, duhom i telom. Ako jedna od tih energija nije u ravnoteži, nastupa bolest. Bolesti dolaze i zbog gomilanja toksina ili „ame“ u organizmu, a jedna od metoda da se odstrane iz tela je svakodnevno mućkanje maslinovog, suncokretovog, susamovog ili kokosovog ulja u usnoj duplji– objašnjava Raičević.

Za koje zdravstvene tegobe se preporučuje mućkanje ulja u ustima?

– Ulje ne treba gutati, već ispljunuti, a usta dobro isprati mlakom vodom. Osnovnom ulju koje je odabrano za mućkanje, može se dodati nekoliko kapi ulja lavande za smirenje i opuštanje, ulje ruzmarina za bolju cirkulaciju, ulje kamilice protiv infekcija, te ulje anisa za pročišćavanje disajnih puteva.

Nastavak pročitajte u broju 3140.