Икона српске моде
ОМАЖ ТАМАРИ БАКИЋ

У знак дубоког поштовања према незаменљивој Тамари Бакић, једној од најистакнутијих личности српске моде педесетих и шездесетих година прошлог века, Fashion Selection је у понељак. 13. новембра организовао ревију посвећену њеном животу и наслеђу.

Ревија, одржана у Позоришту на Теразијама, представила је фузију прошлости и садашњости српске моде, а модели су прошетали пистом носећи креације водећих српских брендова, укључујући и PS Fashion.

Тамара Бакић, као сведок настајања српске моде, постигла је значајну славу на најпрестижнијим модним пистама широм света, од Москве до Њујорка. Њено ношење креација великана попут Кристијана Диора, Рената Балестре и Пако Рабана оставило је неизбрисив траг. Уз посвећеност моди до краја живота, Тамара Бакић није само носила револуционарне дизајне већ је постала и менторка младим талентима.

Тамара Бакић је, да подсетимо, рођена у Сомбору 1934. године и стално се враћала у свој родни град, за који је била дубоко везана. Манекенство, у време када је она ступила на писту, није се сматрало правом професијом, више хобијем. Тамара је, у жељи да охрабри младе, основала Удружење манекена 1967. године, које им је нудило боље хонораре, али и већи углед.

Тамарина посебна енергија и лепота пленилe су све који су имали привилегију da сарађују с њом, а сва врата модног света била су јој отворена. Међутим, она је изабрала да остане у својој земљи, па је чак и великој модној кући „Диор“, која јој је крајем шездесетих година понудила да остане у Паризу, рекла – не. Исто је поновила и када јој је понуђено место организатора у њујоршкој модној агенцији.

У 82. години била је звезда ревије Бате Спасојевића у Њујорку. Једино што из моде не излази јесте лепо васпитање“ – говорила је жена која је померила границе.

Са поносом истичемо да је Тамара Бакић годинама била модна уредница у „Илустрованој Политици“.

Децембра 2021. преминула је у Београду.

У поклону модног света Тамари Бакић, недавно одржана ревија је заправо снажна порука очувања наслеђа и инспирације за будуће генерације модних ентузијаста. То вече је било не само омаж прошлој ери стила већ и обећање да ће се Тамарин утицај наставити, истичући вредности које је уткала у српску моду.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању