Десета конференција о храни
ОНО СИ ШТО ЈЕДЕШ

Јубиларна, 10. регионална конфернција о храни под називом „Оно си што једеш“, која је организована на Салашу 137 у Ченају крај Новог Сада, окупила је велики број учесника и гостију. Поред традиционалних домаћих, присутни су могли да дегуститрају и екслкузивне интернационалне деликатесе уз квалитена вина наших винара.

Специјални гост конференције, супруга амбасадора Мексика, госпођа Eun Hai Kim која је и председница Интернационалног женског клуба, представила је мексичка јела, и читаву њихову културу, насталу спојем колониста и древних индијанских племена, Маја, Астека и Толтека који су насељавали просторе централне Америке пре шпанских освајања.

Присутне су поздравили покрајински секретар за привреду и туризам, Ненад Иванишевић и Милорад Радојевић, члан Градског већа Новог Сада за привреду и туризам.

– Војводина и Србија данас постају препознатљиве по храни и пићу, али како постоји проблем недостатка радне снаге у тој области, следеће године ћемо издвојити значајна средства за преквалификацију и доквалификацију људи.  Желимо да остваримо сарадњу и са Мишелиновим центром у Лиону који би могао да нам пружи обуку за врхунске куваре, – истакао је покрајински секретар за привреду и туризам. Иванишевић је најавио и планове за наредну годину: јавни конкурс за избор гастро магнета у Војводини који карактеришу традиционална јела из разних регија и први фестивал кафана са идејом да представе угоститељи из целог региона. Фестивал је планиран за пролеће, као велики будући бренд.

Прва панел дискусија „Има ли кувара у авиону“ била је посвећена изазовима тржишта радне снаге и проблемима са којима се сусрећу власници хотела и угоститељи из региона. Следећи панел „Спасимо храну, спасимо хуманост“ био је посвећен донацији хране, а потом се разговарало о томе шта су данас ексклузивне намирнице и да ли више волимо гушчију џигерицу, кавијар или тартуфе. Саша Мишић, кувар и угоститељски саветник, разговарао је са шефовима кухиња домаћих и иностраних ресторана у Србији, а током панела послужени су укусни залогаји прављени по њиховим рецептима.
Домаћини са Салаша 137 припремили су „Војвођански сто“ са традиционалним јелима од укусног предјела са пројом, сланим питама, кифлицама са сиром, гулашем, салатама и туршијом, до слатких пита, ванилица и чувене штрудле са маком. Имали смо прилику да пробамо и специјалитете из Делиблатске пешчаре, фантастичан јагњећи гулаш, разне салате и необичну зимницу направљену од грожђа слаткасто- љуто-киселкастог укуса.

 

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању