Упади у општине
ОПЕТ СИРЕНЕ НА КиМ

После кратког затишја након решења регистраских  српских таблица, (23. новембра – Срби са КиМ који имају КМ таблице моћи ће и даље да их користе и да нормално региструју своје аутомобил), ситуација у четири српске  општине на северу Космета је поново ескалирала протеклог уторка, 6. децембра, када су припадници косовске полиције (са дугим цевима) и члановима изборних комисија насило упали у просторије општина у Зубином Потоку и Косовској Митровици.

Централна изборна комисија привремених косовских институција саопштила је раније да је предвиђено да новоименовани чланови општинских изборних комисија обиђу канцеларије на северу Косова.

Како су саопштили из Централне изборне комисије ово је договорено на састанку са тзв. косовском полицијом.

Припадници косовске полиције наоружани дугим цевима и чланови Општинске изборне комисије прво су око поднева упали у зграду Општине у Зубином Потоку, а два сата касније и у просторије зграде у Колашинскиј улици у Косовској Митровици, где су били српски радници који су једва избегли цевима приштинских специјалаца.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Зубином Потоку, Косовској Митровици и Лепосавићу, где је народ изашао брзо на улице, у први мах не знајући о чему се ради.

Акција полиције и чланова општинске изборне комисије изведена је по налогу приштинске администрације, односно Централне изборне комисије (ЦИК) која намерава да 18. децембра спроведе изборе у четири општине на северу Космета, пошто су Срби претходно, 5. новембра, напустили све косовске институције.

У Зубин Поток дошла су три блиндирана возила полиције са члановима општинске изборне комисије, који су насилно упали у општинске просторије, обили врата и заменили браве, да би се након окупљања грађана повукли. Косовска полиција је бацила три шок бомбе  на окупљене  грађане приликом уласка у просторије.

Исти сценарио догодио се и у Косовској Митровици, у старој згради општинске управе, надомак мултиетничког насеља „Три солитера“ у Колашинској улици, три стотине метара узводно уз Ибар од главног градског моста. Према изјавама  Срба, запослених радника, полицајци  су насилно развалили врата зграде, полупали стакла на прозорима, да би се уз звук сирене, који је био знак да се народ окупи, повукли ка мултиетничком селу Суви До уз Ибар, даље преко моста, у јужни део Косовске Митровице.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању