УРБАНО ПОВРТАРСТВО
Органска башта на тераси

Свако може имати свој мали врт и узгајати салату, лук, парадајз, краставац, ротквице и остало поврће и зачинско биље чак и на сасвим маленом простору уз мало труда и добрих савета који се могу наћи и на интернету.

Један од сајтова је и „Башталиште Хаб“ који под слоганом “Хранимо градове“ жели да омогући што већем броју људи приступачност доброј храни у урбаним условима. Они верују да je и у градским срединама, где су насеобине махом бетониране, сиве и штетне по здравље могуће живети квалитетније и хранити се здраво и одрживо.

На сајту пољопривредног портала Агроклуб www.agroklub.rs, њихова стручна сарадница Маја Богдановић, навела је да би се идеална баштица на тераси састојала од мало поврћа, зачинског и лековитог биља, а пожељно је убацити и неке саксије са цвећем због пчела које ће опрашивањем, ако се дода и неки сунцокрет или невен, побољшати приносе.

Од пуно корисних савета и инструкција како уопште почети и припремити се за уређење сопствене оазе са плодовима који ће уштедети кућни буџет, издвојили смо оне који су једноставни за одржавање на балконима, а најчешће се купују на зеленим пијацама.

За почетак, треба видети са колико простора располажете и има ли места за вертикалне полице како би неке врсте окачили на ограду. Довољно је да тераса буде и метар са метар па да се уз добар распоред доста тога може посадити. Затим, важно и ког је типа тераса: отворена, затворена или полузатворена и колико сунца има на њој, јер не подносе све биљке исту количину топлоте и светлости. Поврће захтева више сунчаних сати од других врста, а мора се гајити и у одговарајућим саксијама јер им је потребно више воде и неге. Следеће што треба видети је да ли је тераса ветровита, јер ветар исушује земљу и тада је потребно да се биљке више пута током дана заливају да не би увенуле, а важно је и колико је хладно зими због вишегодишњих врста које остају напољу током целе године. Такође, потребно је водити рачуна о висини и дубини саксије због различите дубине корена. На пример, салата се може садити у плитким саксијама од 15 до 20 цм јер она нема дубок корен, а сади се у више наврата јер не сазрева у исто време. Цвекла, блитва и паприка имају корен средње дубине па је за њих потребна саксија од 40 до 60 цм, док су за оне са дубоким кореном потребни контејнери и жардињере са минимум 60 цм дубине. На крају се треба запитати и колико пажње и неге је неко спреман да пружи биљкама јер онај ко често није код куће неће моћи да их редовно залива и негује. Најбоље је почети са десетак садница да би утврдили колико некоме  индвидуално баштованство уопште одговара.

 

ПРИРЕДИЛА НАТАША УСКОКОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању