Симптоми и превенција
ОРЛ РЕГИЈА

Прехладе и вирусне инфекције које су карактеристичне за зимски период честе су и у пролеће са појачаним алергијским реакцијама. Оне доводе до запушености носа, иритираности грла и ушију и неретко погађају велики број људи. Др сци. мед. Зорицу Арсић Мандарић оториноларинголога, питали смо како променљиво време утиче на појаву наведених симптома и како разликовати да ли је у питању само пролазна прехлада или неко озбиљније стање.

– Пролеће као најлепше годишње доба обнавља радост живљења, али

некима намеће низ непријатних симптома у склопу прехлада, грипова

и алергија, које су тада чешће него зими и лети. Упутно је нешто више знати о томе и разликовати баналне симптоме пролазних промена од знакова озбиљних болести које изискују лекарску интервенцију. Већа упућеност смањује страхове болесника, омогућава превентивне мере, олакшава тријажу и смањује притисак на медицинске установе. Пре свега, треба знати да су уво, ждрело, нос и грло истовремено и чула, те да је њихова осетљивост и изложеност инфекцијама и траумама већа а симптоми уочљивији  (бол, кијавица, кашаљ, гушење, крварења или отежано гутање) као и реакције везане за слух, равнотежу, говор, дисајну функцију. Најчешће су у питању пролазне инфекције и алергије, али ако се симптоми понављају, погоршавају и трају, могу бити аларм озбиљних поремећаја локално, у удаљеним органима или целом организму.

Нагле промене температуре многима не пријају, када се треба забринути због симптома?

– С пролећа су очекиване чешће прехладе, појава кијавице, главобоље, брже замарање, промена расположења, апетита као и колебања крвног притиска, што не мора да нас брине. Углавном су у питању  адаптације организма на промене климе, исхране и врсте активности. Међутим, упорно зујање у ушима, честе вртоглавице, понављана или нагла обилна крварења из носа, дуготрајна промуклост, упоран кашаљ и отежано гутање, као и појава чворова на врату, изискују лекарски преглед и медицинско испитивање, које не треба одлагати.

 На шта све може да укаже запушености носа и ушију?

– Запушеност носа и ува, невезани за годишње доба, изазвани су разним узроцима, патолошком искривљеношћу носне преграде, вазомоторним ринитисом, полипима или страним телима у носу и синусима… Испади из равнотеже и једнострана наглувост јављају се код тумора слушно равнотежних живаца или обољења слушних кошчица средњег ува (отитис, отосклероза и др). Тада су ОРЛ преглед и испитивања неопходни. Вазомоторни ринитис је неалергијског карактера и јавља се код промена температуре ваздуха или поводом стреса. Алергијске кијавице треба доказати тестовима и лечити према узроку, по медицинским протоколима (тзв. хипосензибилизацијом, вакцинама и лековима који се узимају месец дана пре цветања одређеног биља и корова, уз избегавање контакта са алергенима). То су полинозе, алергије на полене.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању